Elképesztő: földi kőzetet találtak a Holdon!

2019. január 28.
5.0691
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Továbbra sem sikerült minden modern eszközzel tanulmányozni az 1971-es Apollo 14 küldetés részeként a Földre szállított holdi kőzetmintákat, így történhetett, hogy a napokban erre hivatkozva egy újabb megdöbbentő dologra leltek a kutatók.

A felfedezést az ausztrál Curtin Egyetem munkatársai tették, akik a kőzetminták tanulmányozásakor arra lettek figyelmesek, hogy az egyik minta kőzettani hasonlósága szinte teljesen megegyezik a földi gránittal, ami a Holdon alig-alig jellemző, de található még benne kvarc is, ami szintén igencsak ritka arrafelé, hovatovább szerkezete inkább a Földön jellemző kvarcéval egyezik.

Az egyetem munkatársai emiatt biztosak abban, hogy egy olyan aszteroida csapódhatott a Holdnak sok-sok milliárd évvel ezelőtt, mely korábban a Földre is szállított értékes alapanyagokat, hiszen gyakorlatilag földi kőzetről beszélünk a Holdon, amit tovább erősít, hogy a kérdéses minták nagyon alacsony hőmérsékleten, vélhetően folyékony víz társaságában oxidálódhattak.

Emiatt a kutatók azt sem tartják kizártnak, hogy a Földről csapódott ki a most talált holdi kőzetmaradék, méghozzá egy akkora aszteroidabecsapódás következtében, amekkora annak idején a dinoszauruszokat is eltakaríthatta bolygónk felszínéről.
6 hozzászólás

betyár

11 hónapja, 1 hete és 2 napja

A földről hogy tudott kicsapódni?!

válasz erre

Vidoros

11 hónapja, 1 hete és 2 napja

Érdekes felfedezés

válasz erre

Fikarc

11 hónapja, 1 hete és 2 napja

Gondolom majd ha a korát meg tudják állapítani, akkor több minden kiderül.

válasz erre

CharlieFirpo

11 hónapja, 1 hete és 2 napja

Kíváncsi leszek a valódi okra. Meg arra hogy egyáltalán kiderül-e.

válasz erre

Porthos

11 hónapja, 1 hete és 3 napja

Mondjuk sokat segítene nekik, ha tudnák, hol lett felszedve a kőzet, akkor azt a körzetet lehetne vizsgálni. De gondolom, fel van térképezve nekik, nem?

válasz erre

Levi87

11 hónapja, 1 hete és 3 napja

Vagy: kamuk a kőzetek.

válasz erre

 

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink