Elementary OS: Luna

2013. augusztus 13.
6.5751
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
scrn profilja, adatai
scrn
Egy cseppnyi élvezet a zűrzavaros és anyagi függőségi világban.
Advertisement

A Lunát sokféleképpen lehetne jellemezni, de használhatatlannak semmiképp. Pár napja jelent meg a nagyközönség előtt az Elementary OS második kiadása amit Luna névre kereszteltek. Az Ubuntu alapokon nyugvó operációs rendszer, nem csak eszméletlenül szép és egyszerű, de hihetetlenül kényelmes a használata is.



Az Elementary OS saját Pantheon asztali környezetet használ, amely első ránézésre erősen hajaz a Mac rendszerére. Vagyis a laikusok szemével nézve. De szerencsére semmi közös sincs bennük. Érdemes megemlíteni dióhéjban, hogy a Macithosh összes eddig kiadott operációs rendszerei Linux alapokon (Unix) nyugszanak. Ezzel a ténnyel a zsebünkben, lehet vitatkozni, hogy melyik hasonlít melyikre.

Alapértelmezett böngészője a Midori szövegszerkesztője a Scratch, levelezőprogramja a Geary, naptár alkalmazása a Maya.

Az Elementary OS 32 és 64 bites rendszerekre letölthető a projekt honlapjáról.

A Luna hosszú utat járt be amire elért a mai állapothoz. Erről bővebben lehet olvasni a hivatalos honlapon, ahol beavatnak minket a fejlesztésekbe és abba is, hogy a Közösség milyen szerepet töltött be az operációs rendszer életében.

Út a Lunához

 



A Lunét nem lehet, nem szeretni. Gyors, fürge, szép, okos. Mindent tud amit a "nagyok", mégis az Ubuntu árnyékában él. Míg az Ubuntu most éli virágkorát és tabletek, telefonok jönnek ki sorra a piacra, addig sok olyan kisebb de mégis hatékonyabb operációs rendszer (disztribúció) létezik, amik lehet, hogy jobb döntésnek bizonyulnak.

A Linux disztribúciókban az a legjobb, hogy mindenki választhat egy olyat, ami a legjobban illik a személyiségéhez vagy a munkájához.
nincs még hozzászólás