El akarták titkolni, de nem sikerült: nem gyakorol drasztikus negatív hatást a kalózkodás a legális eladásokra!

2017. szeptember 23.
3.6471
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Az Európai Bizottság néhány évvel ezelőtt több mint 360 ezer eurót - ez mai árfolyamon laza 110 millió forint - költött el arra, hogy elkészítsenek egy kutatást a kalózkodás hatásairól a jogvédett tartalmak eladásaira vonatkozólag.
Advertisement

A kutatás átfogóan érintette a játékokat, a zenéket, a könyveket és a filmeket egyaránt, azonban a végeredményt az EU valamiért soha nem hozta nyilvánosságra teljes egészében. Vélhetően meg is maradt volna egy fiók mélyén, ha Julia Reda, az EP kalózpárti képviselője nem emeli fel a hangját ezzel kapcsolatban, és nem kéri ki a kutatás eredményét, amit a bizottság nem vonhatott meg tőle.

Julia személyes blogján pedig elő is hozakodott a kutatás legfontosabb eredményeivel, ahol kiderült, hogy a 2015-ben készült mintegy 304 oldalas jelentés az EU várakozásaival ellentétben nem szolgált bizonyítékkal arra, hogy a kalózkodás negatív hatást gyakorolna a legális tartalmakra, lévén a statisztika azt mutatja, hogy az eladások nem változtak drasztikus mértékben a kalózkodás népszerűvé válása óta.

A képviselőasszony kiemelte, hogy bár badarság lenne kijelenteni, hogy a kalózkodás semmilyen hatást sem gyakorolt az iparágra, de a felhasznált statisztikai módszerekkel nem sikerült jelentős eltérést kimutatni, mivel azonban az EU eltérő eredményt várt, ezért ezt megpróbálták eltitkolni a nyilvánosság elől, pontosabban csak a negatív eredményeket emelték ki belőle.
6 hozzászólás

techiii

7 éve, 16 napja

Akkor nem értem mit balhéznak ennyit. Én nem nagyon töltök le semmit, főleg olyat nem, amit szeretek.

válasz erre

mrG

7 éve, 16 napja

Szerintem sem lehet túl nagy hatása.
Példa:
torrent oldalakon láttam, hogy mennyien töltik a photoshop legfrissebb verzióját. Nem valószínű, hogy ennyi a grafikus mosolygó smiley Nagy részük szerintem csak sima átméretezésre, vagy képek levágására használja, amit meg lehet oldani sokkal olcsóbb, illetve ingyenes programokkal is. Tehát ők soha az életben nem vették volna meg, így igazán nagy kárt sem okoztak azzal, hogy ott áll a gépükön.
Akinek tényleg fontos, mondjuk a munkája miatt annak idővel muszáj költeni rá, már a support miatt is.

(ez teljesen más mosolygó smiley de nem bírom magamban tartani és felfogni, hogy az adobe miért nem képes linuxra portolni, mennyivel könnyebb lenne, nem kellene két rendszert futtatni a gépemen)

válasz erre

Levi87

7 éve, 16 napja

Hát akkor ennyit erről. röhögő smiley

válasz erre

rDAVE

7 éve, 16 napja

Kalózkodás régen is volt, tonnaszámra másolták a kazikat és lemezeket. Talán a net csak ezt váltotta le, de behozott új eladási lehetőségeket is és a streamet is. De a legjobb dolog a netben, hogy nem a nyamvadt kiadók döntenek arról, hogy mit hallgasson/nézzen/játsszon az ember és nincsenek határok.
Ezt például ma találtam: https://www.youtube.com/watch?v=Q-ls5n3ujgQ (:

válasz erre

Fikarc

7 éve, 16 napja

Visszanyalt a fagyi. röhögő smiley Próbáltak bizonyítékot szerezni, erre az ellentéte derült ki. röhögő smiley

válasz erre

Kisfaludy82

7 éve, 16 napja

Azta! meglepett smiley Na ilyenkor mi van? röhögő smiley

válasz erre