Egyre több kártevő készül macOS-re is

2017. június 27.
3.4841
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
A macOS mellett sok esetben olyan érveket hallottunk a múltban, miszerint a Windows-os számítógépekhez mérten sokkal kevesebb vírus érkezik ezekre a rendszerekre, ami bár még mindig igaz állítás, ellenben a helyzet drasztikus mértékben romlott az utóbbi időben.
 

A McAfee biztonsági cég legfrissebb jelentéséből ugyanis nemrégiben kiderült, hogy az elmúlt két évben jelentős mértékben növekedett meg a kifejezetten macOS-re írt kártevők száma, így csak 2017 első negyedévében például mintegy 250 ezer új vírust azonosítottak, ezáltal összesen már 700 ezernél is több kártékony alkalmazásról beszélhetünk, amelyek megfertőzhetik a kérdéses operációs rendszert.

Mindez azért különösen ijesztő, mert 2015 végén még csak alig 100 ezer macOS-t fenyegető kártevőről hallottunk, ami egy év alatt képes volt ötszöröződni. A szakértők szerint a rendszerre a legtöbb probléma adware formájában, avagy fertőzött hirdetésekkel jut el, de konkrétan a vírusok minden típusa megtalálható már az Apple gépeire is.

Természetesen a helyzet azért még mindig nem olyan drasztikus, mint Windows-on, hiszen a Microsoft operációs rendszerén már 700 milliónál is több a potenciális vírusok mennyisége.
4 hozzászólás

Harder

10 hónapja, 2 hete és 3 napja

0,1%-ról beszélünk. Ez annyira minimális hogy gyakorlatilag észrevehetetlen.

válasz erre

Kileah

10 hónapja, 2 hete és 4 napja

Ez szinte semmi. Szerencsére igazi veszélyes vírusok még mindig annyira minimálisan vannak (ha vannak egyáltalán) hogy gyakorlatilag sosem találkozik vele az ember.

válasz erre

Fikarc

10 hónapja, 2 hete és 4 napja

A vírusok nagyrésze csak adware egyébként, ami nem olyan vészes és le lehet törölni simán. McAffee szeret kicsit túlozni.

válasz erre

VDemon

10 hónapja, 2 hete és 4 napja

Linuxra is de kíváncsi lennék! Amúgy ez egy elég jó szám, elenyésző bármilyen soknak is tűnik.

válasz erre

 

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink