Egyre több galaxist találnak, amiben egyáltalán nincs sötét anyag

2019. december 16.
11.8261
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Egy ideje már gyanítható, hogy valójában nem feltétlenül van szükség a hagyományos anyag mellett sötét anyagra is ahhoz, hogy csillagrendszerek jöhessenek létre, lévén már fedeztek fel olyan galaxist, amiből hiányzik az utóbbi alkotóelem.

Most 19 további törpegalaxissal egészült ki azon csillagrendszerek sora, amelyekben túlzottan is sok hagyományos anyag van, sötét anyag pedig vagy egyáltalán nincs jelen bennük, vagy épphogy akad valamilyen szinten. Ez konkrétan ellent mond minden olyan korábbi feltételezésnek, hogy a két anyagtípus együttesen alakítja ki a csillagrendszereket.

A felfedezéshez a Sloan Digital Sky Survey felméréséből származó adatokat és az Arecibo Legacy Fast (ALFA) katalógus adatainak 40%-át használták fel. A legtöbb korábban vizsgált törpegalaxis a Tejúthoz közel volt, vagy más, viszonylag közeli csillagrendszerek környékén lébecoltak. A távolabbi törpe galaxisok túl halványak voltak ahhoz, hogy jól láthatóak legyenek, és ezeket nem lehetett részletesebben tanulmányozni.

A kutatócsapat ezen galaxisok mélyebb megfigyelésére szólítja fel a csillagászokat. További adatokra van szükség ahhoz, hogy pontosan meghatározzák a sötét és a hagyományos anyag arányát ezekben a galaxisokban.
hiányzik az utóbbi alkotóelem.'>
3 hozzászólás

Harder

4 éve, 8 hónapja és 17 napja

Ennyit a csillagászat jelenlegi tudásáról... röhögő smiley

válasz erre

login_password

4 éve, 8 hónapja és 17 napja

Mennyi mindent nem tudunk még.

válasz erre

CharlieFirpo

4 éve, 8 hónapja és 18 napja

Miért, kötelező lenne egyébként? meglepett smiley

válasz erre