Egyre nagyobb bajban van a Marson az Opportunity

2018. augusztus 28.
3.9391
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Továbbra is óriási porvihar tombol a Mars felszínén, ami minden idők egyik legnagyobb ilyen természeti jelenségeként alaposan megnehezíti a bolygón szolgálatot teljesítő marsjárók, de különösen az Opportunity dolgát, mely 2004 óta rendületlenül vizsgálja a planétát.

A beszámolók szerint azonban a május végén kialakult porvihar ellehetetleníti a kis eszköz működését, ezáltal június 10-e óta az Opportunity hibernált állapotban várja, hogy történjen valami, azonban minél tovább tart ez az állapot, annál kisebb az esélye annak, hogy a marsjárót fel lehessen támasztani.

Egyrészt ugyanis az Opportunity-nak napenergiára van szüksége ahhoz, hogy működhessen, a vihar azonban eltakarja a Napot, miközben a por már majdnem teljesen belepte a szerkezetet, ezáltal tovább nehezítve a dolgát, ha majd újra kisüt a Nap.

Még nagyobb probléma, hogy közeleg a marsi tél, aminek részeként a szondának be kellene kapcsolnia fűtőrendszerét ahhoz, hogy a hidegben ne károsodjanak a berendezései, azonban energia nélkül erre sem kerülhet sor.

Bár az Opportunity így is bőven túlszárnyalta teljesítményét, hiszen küldetését 90 naposra tervezték, ehhez képest már közel 15 éve száguldozik a Marson, de a NASA emberei remélik, hogy nem ez a porvihar okozza majd a vesztét.
2 hozzászólás

Fikarc

2 éve, 1 hónapja és 9 napja

Az a csoda hogy még életben van a kis kütyü.

válasz erre

Kisfaludy82

2 éve, 1 hónapja és 9 napja

Bakker nemár.

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink