Egyre biztosabb, hogy Észak-Korea állt a hétvégi kibertámadás mögött

2017. május 17.
3.5631
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Továbbra is csak találgatni lehet azzal kapcsolatban, hogy a hétvégén az egész világot letaroló zsarolóvírus mögött vajon ki állhatott, és bár sokan határozottan orosz forrásokra esküdtek, Vlagyimir Putyin tegnap hivatalosan is megcáfolta ezt a rágalmat.

Ezek után adja magát a kérdés, hogy ha nem az oroszok, akkor vajon kik? A legfrissebb hírek szerint egyre biztosabb, hogy Észak-Korea állhatott a háttérben, lévén több nagy biztonsági cég is alaposan megvizsgálta a zsarolóvírus felépítését és kódsorait, amelyek között több ízben is óriási hasonlóságot találtak az észak-koreai Lazarus Group nevű hackercsoport egy korábban használt vírusával.

Aki nem tudná, ezzel a vírussal támadták be akkoriban a Sony Pictures-t, és Bangladesh központi bankjának néhány ügyfelét is alaposan kifosztották a segítségével. Bár a kód azóta nyilván sokat változott, de Neel Mehta, a Google egyik szakértője szerint a WannaCry ugyanolyan funkciókat tartalmaz, mint korábban a Contopee nevű kártevő.

Az ügyben egyébiránt a Kaspersky is vizsgálatot indított - többek között -, akik határozott bizonyítékokat találtak arra, hogy több támadás is észak-koreai IP címről indult, noha sem ez, sem a kódok közti hasonlóság még nem bizonyít semmit egyértelműen.
4 hozzászólás

rDAVE

7 éve, 5 hónapja és 15 napja

betyár írta:
Komolyan ennyire ügyesek és fejlettek a koreaiak?
Ilyen ez a koreai nép. röhögő smiley Dél-Korea 2017-es lista alapján a leginnovatívabb ország címét kapta meg. Észak-Korea pedig tisztában van vele, hogy minden ellenséges kormány(Amerika, Japán, Dél-Korea...) fejlett számítástechnikailag, így ezen a téren is léptek. A legnagyobb online bankrablásnál is úgy tartják, hogy ők voltak, amerikai számlát csapoltak meg. röhögő smiley Dél-Korea pedig az évek folyamán rengeteg támadást kapott, amiket Észak-Koreának tulajdonítanak. Észak és dél fejeltsége ég és föld, de északon állami kézben (és csak ott) rengeteg számítógépük van oktatásra, kutatásra és katonai célokra. Ott nem böngészik a netet pornó után(mert a gépek többségén nincs is net és ami van az is cenzúrázott), szóval van idejük durván kitanulni a szakmát. Külföldiek is mennek oda tanulni egyetemekre, főleg Kínában reklámozzák magukat, de múltkor láttam, hogy helyi nyelvoktatásra külföldi (asszem ausztráliai) cégen keresztül lehet jelentkezni. Szerintem külföldi oktatókat is hívnak. Észak-Korea nem a (leg)fejlett(ebb), de mindent hardcore módban tolnak...

válasz erre

VDemon

7 éve, 5 hónapja és 15 napja

Végülis bárki átvehette a kódot nem? Szóval ez azért még korántsem olyan biztos.

válasz erre

Porthos

7 éve, 5 hónapja és 15 napja

Na nemár. Tényleg azt gondoltam hogy ennek semmi alapja nincs.

válasz erre

betyár

7 éve, 5 hónapja és 15 napja

Komolyan ennyire ügyesek és fejlettek a koreaiak?

válasz erre