Egyre biztosabb, hogy élhető exobolygóra bukkantunk

2020. február 27.
7.4801
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Egy 124 fényévnyire lévő exobolygó élhetőnek bizonyulhat, ha minden igaz, a tudósok ugyanis egy Föld-Neptunusz közötti méretű bolygóra bukkantak, nevezetesen a K2-18b-re, ami talán ismerős lehet korábbról, lévén fél éve itt találtak vizet a kutatók.

Igen ám, viszont akkor még nem volt egyértelmű a bolygó lakható mivolta, holott a K2-18 törpecsillag körül keringő planéta kapcsán most úgy fest, hogy megerősítést nyert az élhetőség. A mini Neptunuszként is emlegetett bolygó légköri tulajdonságait, méretét és tömegét, felhasználták a légkör összetételének és szerkezetének extrapolálására. Ezeket az eredményeket ezután numerikus modellezés és statisztikai módszerek segítségével mutatták ki az exobolygó belső szerkezetét és termodinamikai tulajdonságait.

Úgy találták a kapcsolódó tanulmányban, hogy a légkör gazdag hidrogéntartalommal rendelkezik, 0,02-14,8% víztartalommal (a Föld légkörében 0-5% víz van). Kis mennyiségű metán és ammónia volt jelen, amelyek biológiai és nem biológiai folyamatokkal is előállíthatók. A kutatók szerint ebben a szakaszban egyik opció sem zárható ki.

Ezt az információt ezután a bolygómodellek széles skálájával vetették össze, hogy megtudják, melyek felelnek meg az adatoknak legjobban. Azt találták, hogy a hidrogén mennyisége jelentheti a választ a planétával kapcsolatos megfigyelésekre, ergo ezen tulajdonságából fakadóan lehet élhető.
2 hozzászólás

CharlieFirpo

8 hónapja, 2 hete

Sajnos túl messze van...

válasz erre

Porthos

8 hónapja, 2 hete

Azta mindenit! De jó lenne tudni, hogy van e rajta élet vagy bármi.

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink