Egykor még tenger is lehetett a Mars felszínén

2019. március 19.
3.2961
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Izgalmas felfedezést tettek a Sojourner marsjáró adatainak utólagos elemzésével az Arizonában megtalálható Planetary Science Institute munkatársai, melynek részeként kiderült, hogy egykoron tenger is lehetett a vörös bolygó felszínén.

A Sojourner ugyan még 1997-ben landolt a Mars felszínén, azonban a tudósok mind a mai napig értékes adatokat nyernek ki az eszköz által gyűjtött adatokból, így most kiderült, hogy a planétán található csatornák sokkal sekélyebbek és összetételük is másabb, mint azt a tudomány korábban gondolta.

Ezek kapcsán korábban úgy gondolták a szakértők, hogy a vulkáni tevékenység folyamán kiáradó láva hatására alakultak ki, azonban a mostani tanulmány szerint ez téves következtetés volt, a Marson ugyanis egykoron egy gigantikus áradás zajlott le, aminek részeként a bolygó egy jelentős területén tenger alakult ki.

Ha ugyanis láva alakította volna ki ezeket a medreket, akkor a vulkáni anyag bizonyára megkövült volna ezekben a medencékben, a vizsgált régióban azonban nemcsak ennek hiánya, hanem az üledékes kőzet is arra utal, hogy egykoron víz és élet lehetett a bolygón.

Egykor még tenger is lehetett a Mars felszínén - 2. kép

4 hozzászólás

betyár

1 éve, 3 hónapja és 17 napja

Nem semmi. Akkor tényleg volt ott víz egykoron.

válasz erre

Levi87

1 éve, 3 hónapja és 18 napja

Üledékes kőzet? Akkor ott tényleg folyók voltak.

válasz erre

Porthos

1 éve, 3 hónapja és 18 napja

Fognak itt még találni élet maradékát...

válasz erre

CharlieFirpo

1 éve, 3 hónapja és 18 napja

Azta. De érdekesen hangzik.

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink