Egyetlen fájlt kell létrehoznod a gépeden, és védve vagy a Petyától

2017. június 29.
3.5881
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
A WannaCry után a Petya zsarolóvírusnak köszönhetően ismét kétségbe esett az egész világ, ami nem véletlen, hiszen a legfrissebb jelentések szerint már több mint 2 ezer cég esett áldozatul az új kártevőnek, amivel kapcsolatban most mindenki az ellenszeren dolgozik.

Ezt pedig úgy tűnik, hogy meg is találták, és operációs rendszerünk általános frissítése mellett kiberbiztonsági szakértők egy olyan halálosan egyszerű módját találták meg a Petya elleni védekezésnek, amit nagyjából még egy óvodás is képes lesz kivitelezni.

A BBC által közzétett beszámoló szerint ugyanis bár a Petya egy sokkal kifinomultabban és profibban működő zsarolóvírus, mint a WannaCry volt, ellenben készítői elkövettek egy olyan hibát, amivel meggátolható, hogy a kártevő települjön a gépünkre.

A szakemberek felfigyeltek ugyanis arra, hogy a vírus a feltelepülés előtt egy "perfc" nevű fájlt keres, és ha kiterjesztésétől függetlenül talál egy ilyet a Windows könyvtárában, akkor nem mászik rá a merevlemezre, nem titkosítja a fájlokat és nem veri szét a szektorkezelőt sem.

Magyarul ez annyit tesz, hogy elegendő csak létrehozni egy "perfc" nevű fájlt a gépünkön, aminek a leghatásosabb módja a Bleeping Computer szerint az, ha bemászunk a C meghajtón megtalálható Windows könyvtárba, ott megkeressük a Notepad.exe fájlt, készítünk róla egy másolatot, majd ezt átnevezzük "perfc" névre, és - ami még nagyon fontos -, csak olvashatóra állítjuk az állományt.

Bár egészen hihetetlen, de a szakemberek szerint ezzel az óvodás módszerrel garantált védelmet élvezhetünk majd a Petyával szemben.
5 hozzászólás

mrG

7 éve, 4 hónapja és 22 napja

Még mindig azt látom, a ha az ember nem töltöget le minden sz*rt (nem kattint rá), akkor viszonylag védve van. (a viszonylag csupa nagybetű)

válasz erre

technomancer

7 éve, 4 hónapja és 22 napja

rDAVE írta:
Nem kell ez nekem... Én szeretek veszélyesen élni.
Egyébként nem lehet, hogy ezt a saját gépeik védelmére találták ki?
Na ja ebben lehet valami. De majd úgyis mutálódik és akkor már ez sem fog működni...

válasz erre

rDAVE

7 éve, 4 hónapja és 23 napja

Nem kell ez nekem... Én szeretek veszélyesen élni.
Egyébként nem lehet, hogy ezt a saját gépeik védelmére találták ki?

válasz erre

Porthos

7 éve, 4 hónapja és 23 napja

Néha milyen egyszerű egy bonyolultnak tűnő megoldás. mosolygó smiley

válasz erre

Harder

7 éve, 4 hónapja és 23 napja

Óóóóóó köszi!!!! mosolygó smiley

válasz erre