Egyre több kutatás foglalkozik a rák és az étrend közötti kapcsolattal - ki is mutatták, hogy közvetlen kapcsolat van a magas zsírtartalmú étrend és a nitrogén-monoxid-szint között, ami egyértelműen előrejelzi a rákos megbetegedések megnövekedett kockázatát.
Az már szinte világos, hogy az étkezési szokások javíthatnak, de egyúttal ronthatnak is a genetikai hajlamon, az ACS Central Science szaklapban megjelent tanulmányban egy kísérletet mutattak be, ami bizonyítja a fenti állításokat. A kutatók egerekkel kísérleteztek, összevetették az emlőrákos egerek tumorogenitását az alacsony és a magas zsírtartalmú étrendet követő állatok között.
Az eredmény vizsgálatakor a nitrogén-monoxid szintjét is ugyanúgy figyelemmel kísérték: a magas zsírtartalmú étrenden lévő egerek nitrogén-monoxid szintje a daganat mikrokörnyezetében egyértelműen növekedésnek indult. Végeredményként a daganatok előfordulása, növekedése és a nitrogén-monoxid, illetve a zsíros ételek között egyértelmű a kapcsolódási pont, ez pedig mindazoknak igencsak rossz hír, akik rendszeresen fogyasztanak (túl) zsíros ételeket.