Egy új tanulmány szerint mégsem a Vénusz a Földhöz legközelebbi bolygó

2019. március 17.
7.1621
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Az eddig ismert adatok alapján a tudósok konszenzusra jutottak annak kapcsán, hogy a Földhöz a Vénusz áll a bolygók közül a legközelebb, ellenben egy friss tanulmány szerint elképzelhető, hogy ezzel a titulussal sokkal inkább a Merkúr büszkélkedhet.

Bár alapvetően a Vénusz az a bolygó, mely a pályája megtétele következtében a legközelebb kerül a Földhöz, azonban a Merkúr marad a leghosszabb ideig a Föld közelében.

Amikor kiszámítják két bolygó egymástól való távolságát, rendszerint kivonják azok átlagos távolságát a Naptól. Viszont ezzel csak azt a távolságot számolják ki, amikor a két bolygó a legközelebb van egymáshoz, olykor-olykor például a Vénusz egészen a Nap túlsó oldalára kerül.

A kutatók egy új matematikai technikát dolgoztak ki, amelyet a bolygók közötti távolságok mérésére használnak. Ez a módszer átlagolja az egyes bolygók pályáján lévő pontok közötti távolságot, ezáltal figyelembe véve az időt is, mint faktor.

Így mérve a legtöbb időt a Földhöz legközelebb a Merkúr töltötte, sőt a Szaturnuszhoz, a Neptunuszhoz és a többi bolygóhoz is a Merkúr volt eddig a legközelebb ezzel a módszerrel vizsgálva. A kutatók úgy ellenőrizték vissza az eredményeket, hogy 10 ezer évre visszamenőleg feltérképezték, hogy a bolygók hol helyezkedtek el a pályájukhoz viszonyítva 24 órás időközökkel.

Persze ezzel nem mindenki ért egyet, például a Space Science Laboratory igazgatója, Steven Beckwith sem, aki egy érdekes hasonlattal magyarázta, miért nem helyes ez a számítás:

Tegyük fel, hogy Wisconsinban élsz és a szomszéd házban élő emberek az év egy részét közvetlenül a házad közelében töltik, majd a hosszú téli hónapokra például Floridába utaznak. Eme téli időszak alatt nem mondod azt, hogy ők vannak a legközelebb hozzád távolságban.
4 hozzászólás

Mordorer

5 hónapja, 2 hete és 5 napja

Ehh, megint nem tudják eldönteni a csillagászok, hogy most akkor hogy is állnak a csillagok.

válasz erre

inkognito

5 hónapja, 2 hete és 5 napja

Érdekes nézőpont.

válasz erre

Direktor

5 hónapja, 2 hete és 5 napja

Az idézettben olvasott szerintem inkább alátámasztja az új elméletet, nem cáfolja.

válasz erre

Levi87

5 hónapja, 2 hete és 5 napja

Ez a számítás mondjuk jó nagy marhaság, szerintem is.

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink