Egy új tanulmány szerint a Mars eltemetett tavai valójában agyaglerakódások

2021. augusztus 02.
40.4121
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Egy új tanulmány megállapítja, hogy a radarok által a Mars déli pólusa alatt észlelt fényes visszaverődések nem földalatti tavak, hanem szimplán agyaglerakódások - a tudósok évtizedek óta gyanítják, hogy a víz a Mars sarki jégsapkái alatt lappang, akárcsak itt a Földön.
 

2018-ban az Európai Űrügynökség Mars Express űrszondáján a MARSIS radar szondázó műszert használó kutatók bizonyítékokat fedeztek fel a Vörös Bolygó déli sarki jégsapkája alá rejtett tóra, és 2020-ban számos szuper sós tó nyomát találták ott. Ha ezek a tavak egykor a felszínen lévő víz maradványai voltak, ezek a tározók valamikor életet hordozhattak, és még meg is maradhattak.

Azonban ahhoz, hogy folyékony vizet formálhassunk és tarthassunk fenn a Mars ezen a pontján, elképzelhetetlen mennyiségű hőre és sóra lehet szükség, tekintettel arra, amit a Vörös bolygóról jelenleg tudni lehet. A kutatócsapat azt mondja, hogy a Mars déli sarkvidékén ismert agyagásványok megmagyarázhatják ezeket a radarjeleket anélkül, hogy víz tavakat idéznének elő.

Az ok nem más, mint hogy ezek az agyagok nagy mennyiségű vizet tudnak tartani, viszont ez alapjaiban változtatná meg a legtöbb kutatást, ha bizonyítani is tudnák.
4 hozzászólás

Kisfaludy82

1 hónapja, 2 hete és 4 napja

Az már inkább sár lesz nem?

válasz erre

petrovicsz

1 hónapja, 2 hete és 4 napja

Az komoly.

válasz erre

Porthos

1 hónapja, 2 hete és 4 napja

Annyira várom már, hogy előkerüljön egyszer valami életforma...

válasz erre

techiii

1 hónapja, 2 hete és 4 napja

Ez nagyon durva. Mi minden lehet még ott.

válasz erre