Egy új elmélet szerint mégsem egy aszteroida pusztította ki a dinoszauruszokat

2019. december 20.
11.9961
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Újabb érdekes elmélet borított fel mindent, amit eddig a dinoszauruszok kihalásáról gondoltunk, lévén egy új tanulmány szerint a Chicxulub aszteroida érkezése előtt kihalhattak az őshüllők, méghozzá a mérgező magasságokba emelkedő higanyszint miatt.

Ennek az oka nem más, minthogy a Föld a kérdéses időszakban - tehát mintegy 66 millió évvel ezelőtt - óriási átalakulásban volt, aminek részeként olyan drasztikus vulkáni aktivitás zajlott a bolygón, hogy a folyamat részeként a légkörbe került részecskék nemcsak átalakították a klímát, de mindemellett teljesen megmérgezhették az élővilágot - még ha csak lokálisan is.

Minderre pedig jóval a 66 millió évvel ezelőtt becsapódott aszteroida előtti időszakban került sor, tehát a dinoszauruszok kihalása sokkal összetettebb lehetett, mint azt korábban gondoltuk, hiszen a kutatók több korabeli leletet - főként megkövesedett kagylókat - vizsgálva arra jutottak, hogy drámaian megnövekedett a kérdéses időszakban a bolygón a higany- és a szén-dioxid koncentrációja, ami az őshüllők kihalása előtt legalább 250 ezer évvel korábban történt.
tanulmány szerint a Chicxulub aszteroida érkezése előtt kihalhattak az őshüllők, méghozzá a mérgező magasságokba emelkedő higanyszint miatt.'>
3 hozzászólás

Ronalddo

4 éve, 7 hónapja és 19 napja

Tulajdonképpen olyan mindegy mibe haltak ki, nem? röhögő smiley

válasz erre

CharlieFirpo

4 éve, 7 hónapja és 19 napja

De akkor hogy lehet hogy egy pillanat alatt haltak ki az eddigi bizonyítékok alapján, még a kaja is a szájukban volt? meglepett smiley

válasz erre

Levi87

4 éve, 7 hónapja és 19 napja

Jól van akkor, ez is megdől lassan! röhögő smiley

válasz erre