Egy tanulmány szerint egyszerű lenne megakadályozni a klímakatasztrófát

2019. január 17.
4.8691
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Bár azt nagyon jól tudjuk, hogy mi a gond a világgal a klímaváltozás kapcsán, de azt csak nagyon kevés tanulmány elemezte eddig, hogy pontosan mit kellene tennünk, és annak milyen pozitív következményei lennének, hogy megakadályozzuk a katasztrófát.

A Nature Communications című tudományos folyóiratban publikált legújabb nemzetközi tanulmány azonban új perspektívából közelíti meg a kérdést, ezáltal a szakértők arra jutottak ebben, hogy ha azonnali és jelentős változásokat hajtunk végre, akkor elkerülhetjük a klímakatasztrófát, a dolog pikantériája pedig, hogy ehhez nem is kellenének nagy módosítások.

A szakértők szerint elegendő lenne annyi változás, hogy minden járművet, erőművet és ipari létesítményt a kijelölt élettartamukig működtessünk, miközben mindegyik területen azonnal megkezdjük az átállást a megújuló energiaforrásokra, amivel a tudósok számítása szerint pontosan 64 százalék az esélye annak, hogy elkerüljük a klímakatasztrófát, azaz 1,5 Celsius fok alatt maradhasson a felmelegedés mértéke.

Stuart Haszeldine, az Edinburgh Egyetem professzora szerint a tanulmány lényege tehát, hogy a már idejétmúlt, fosszilis tüzelőanyaggal működő dolgokat lecseréljük, ergo ne építsünk új szénerőműveket és ne vegyünk újabb benzines autókat, vagyis akkora változás kellene, mint annak idején, amikor a gőzmozdonyokat dízel meghajtásra cserélték, majd jött az elektromos megoldás, mára pedig a hidrogén alapú üzemanyagok kerültek kilátásba.
6 hozzászólás

inkognito

9 hónapja, 2 hete és 2 napja

Nagyon egyszerűnek tűnik a dolog de nem ennyire egyszerű.

válasz erre

Porthos

9 hónapja, 2 hete és 2 napja

Nem tudom mennyit kaphattak a "professzorok" ezért az okfejtésért, vagy hány napba, hétbe, hónapba telt, de teljesen értelmetlen. Ezt mindannyian tudjuk. Mindenki tudja hogy ha nem pöfög az autó, akkor nem szennyezi a környezetet.

válasz erre

okrosa

9 hónapja, 2 hete és 2 napja

Ezt is könnyebb volt megfogalmazni mint megvalósítani.
"minden járművet, erőművet és ipari létesítményt a kijelölt élettartamukig működtessünk, miközben mindegyik területen azonnal megkezdjük az átállást a megújuló energiaforrásokra" - ehhez akkora világszintű összefogásra lenne szükség amit sajnos az optimisták sem hisznek el.

válasz erre

Tommy

9 hónapja, 2 hete és 2 napja

Egyszerű jah.

válasz erre

CharlieFirpo

9 hónapja, 2 hete és 2 napja

Bárcsak megvalósítható lenne ez...

válasz erre

Fikarc

9 hónapja, 2 hete és 2 napja

Ehhez kicsit jobb anyagi lét kéne mindenhol a világban. Nem csak amerikában.

válasz erre