Egy patkányféle az első emlős, mely a klímaváltozás miatt halt ki

2019. február 20.
3.3401
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
A számtalan káros hatás mellett máris megvan az első állatfaj, mely bizonyítottan az emberiség által előidézett klímaváltozás miatt pusztult el, ezáltal soha, senki nem láthat már többé a világon korallszirti mozaikfarkú patkányt.

A kutatók szerint ez az első emlős, melynek kipusztulása közvetlenül a klímaváltozás rovására írható, lévén az 1845-ben felfedezett rágcsálót már legalább egy évtizede egyáltalán nem látták természetes élőhelyén, az Ausztrália északi részén fekvő Bramble Cay szigeten.

A tudósok véleménye szerint a patkányféle kihalását a klímaváltozás hatására megemelkedett tengerszint idézte elő, lévén a korallzátonyon fekvő szigetet az elmúlt néhány évben többször is teljesen elárasztotta a víz, és bár a patkányok jó úszók, nem valószínű, hogy más szárazföldet elértek volna a megtelepedésükhöz.

Az IUCN természetvédelmi szervezet 2009 óta kamerákkal figyelte a szigetet, de egyetlen felvételen sem láttak mozaikfarkú patkányt, amiből egy évvel korábban még legalább ötven példány élt, állatkertekhez és tenyészetekhez viszont egyetlen egyedük sem került, tehát teljesen eltűntek a Föld színéről.
4 hozzászólás

login_password

7 hónapja, 1 hete és 6 napja

Húha hat ez nem túl szép hír.

válasz erre

Kisfaludy82

7 hónapja, 1 hete és 6 napja

Szomorú az ilyen de sajnos egyre több lesz.

válasz erre

Porthos

7 hónapja, 1 hete és 6 napja

Szegény.

válasz erre

CharlieFirpo

7 hónapja, 1 hete és 6 napja

Mármint amiről tudunk...

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink