Egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy megtudjuk, mi valójában a sötét anyag

2019. július 13.
2.1631
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
A hagyományos anyag nem más, mint minden objektum alkotóeleme, ám önmagában ez nem magyarázza meg a világegyetem számtalan jelenségét, ugyanis jelen van valamiféle olyan anyag is, amit nem látunk, de hatást gyakorol a gravitációra - ez a sötét anyag.

Eddig is úgy vélték a tudósok, hogy ritkán lép kölcsönhatásba a hagyományos anyaggal, azonban egy új tanulmány keretein belül rámutattak, hogy 1000-szer kevesbé valószínű ez az interakció, még az eddig vélt értékhez képest is.

Sokáig ugyanis úgy vélték, hogy például a Tejútrendszerben is tonnaszámra lelhetőek fel mellékbolygók, ennek ellenére 1,4 millió fényéven belül mindössze 59 ilyet találtak, miáltal arra a következtetésre jutottak, hogy ezek messze nem annyira számottevőek a galaxisunkban, mint eddig hitték.

A mellékbolygók fajsúlyos szerepe tehát kihúzva a listáról, ebből fakadóan pedig megszületett az az ötlet, hogy talán a sötét anyag az univerzum kialakultakor még jóval magasabb hőmérsékletű, ergo "melegebb" volt, mint most, így pedig sokkal gyorsabb mozgásra volt képes anno, azaz kevésbé volt valószínű, hogy ütközik a sötét anyag a hagyományos anyaggal.

Eme megfigyelés révén született meg az eredmény, miszerint 1000-szer kisebb a valószínűsége a kétféle anyag kölcsönhatásának, mint amit eddig gondoltak a tudósok. Hogy ebből hosszútávon milyen módon fogunk profitálni? A legfontosabb egyértelműen, hogy ezzel is egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy mégis mi valójában a sötét anyag, ami egy olyan kérdés, ami szinte a kezdetek óta fejtörést okoz az emberiségnek.
5 hozzászólás

CharlieFirpo

4 hónapja, 2 hete és 1 napja

Arra leszek kíváncsi, ha kiderül, tényleg mi az a sötét anyag, mihez kezdünk az információval?

válasz erre

Hentes

4 hónapja, 2 hete és 1 napja

Na ez az a téma ami nekem rohadt magas, de imádom olvasni!

válasz erre

Direktor

4 hónapja, 2 hete és 1 napja

Nekem ez magas. Vannak ufók vagy nincsenek?

válasz erre

muki

4 hónapja, 2 hete és 1 napja

Egyre jobban megismerjük a világegyetemet. Már csak utaznunk kéne benne...

válasz erre

login_password

4 hónapja, 2 hete és 1 napja

Nem egyszerű megérteni az ilyen dolgokat.

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink