Egy közel 100 millió éves borostyánnak sikerült épségben megőriznie egy régen kihalt állat maradványait

2019. május 16.
3.5011
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Izgalmas fosszíliára bukkant egy nemzetközi régészcsapat Mianmar közelében, lévén ráleltek egy 99 millió éves megszilárdult borostyánra, mely képes volt épségben megőrizni egy mára kihalt tengeri puhatestű állat maradványát.

Mint ismert, a borostyánok általában szárazföldi állatokat őriztek meg az utókor számára, és bár nem példátlan eset, de kiemelkedően ritka, hogy a megkövült gyantában tengeri élőlény is megtalálható legyen, pláne olyan állapotban, mint most.

A leletet a Kínai Tudományos Akadémia munkatársai egy röntgennel vizsgálták meg, aminek részeként kiderült, hogy egy kréta korban élt tengeri puhatestű állat fiatal példányának konzerválódását is tartalmazza a borostyán, méghozzá tengeri csigák háza, üres kagylók és rovarok társaságában.

Ennek a sokszínűségnek a magyarázata nem más, minthogy a borostyán több generációnyi leletet tartalmaz, így egy vélhetően tengerpart közelében élő fa megkövült gyantáját találhatták meg, mely évezredek, vagy évmilliók alatt gyűjtötte magába az értékes leleteket.
3 hozzászólás

techiii

9 hónapja, 3 hete és 3 napja

Nem semmi felfedezés.

válasz erre

petrovicsz

9 hónapja, 3 hete és 3 napja

inkognito írta:
jurassic park
Kb mindenkinek ez jut az eszébe erről.

válasz erre

inkognito

9 hónapja, 3 hete és 3 napja

jurassic park

válasz erre