Egy kizárólag fémből álló kisbolygót vizsgál majd a NASA

2017. január 08.
5.3541
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
A NASA hivatalosan is engedélyezte annak a 16 Psyche néven megismert kisbolygónak az alapos tanulmányozását, amely egyedülálló módon azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy felszínét szinte teljes egészében fémek, leginkább vas és nikkel alkotják.

A 200 kilométeres átmérővel rendelkező kisbolygó a Mars és a Jupiter között helyezkedik el, és további érdekessége, hogy a szakértők szerint egykoron akkora lehetett, mint a Mars, azonban miután rengeteg kisebb objektum csapódott neki, azok addig-addig faragták a felszínét, míg végül már csak a bolygó magja maradt.

Ez pedig különösen érdekfeszítő tény lehet a Föld működésének és felépítésének alaposabb megértésében is, hiszen bolygómagot korábban még nem sikerült tanulmányoznia a NASA-nak, pláne nem egy olyant, amely talán 4 milliárd évvel ezelőtt keletkezett.

A 16 Psyche tanulmányozására egy külön szondát küld a NASA, amely 2023-ban indulhat útnak, és várhatóan 2030-ra éri el az aszteroidát, ahol majdnem két teljes éven át gyűjt adatokat és mintákat.
2 hozzászólás

zender

7 éve, 11 hónapja és 2 napja

Micsoda nyersanyag tömb lehet ez! meglepett smiley

válasz erre

petrovicsz

7 éve, 11 hónapja és 2 napja

De durva erről most olvasni és majd csak 13-15 év múlva esz érdekes...

válasz erre