Egy hét Lumia 920

2013. december 23.
9211
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
Hanziness profilja, adatai
Hanziness
Talán életem eddigi legszebb karácsonyi ajándékát foghatom most a kezemben: egy Nokia Lumia 920-at.

Ezt a kütyüt mutatnám most be, főként saját tapasztalataim alapján, minden olyan fontos szempontot figyelembe véve, mint például az akkuidőt, rendszerteljesítményt, kezelhetőséget (beleértve, hogy hogyan áll kézben, mennyire nehéz) és magát a kijelzőt. Egyebek között a fényképezés, a zenehallgatás és a hívásfogadás is helyet kap. A cikkben igyekszem minél több képpel szolgálni, hogy a lehető legjobban el lehessen képzelni, milyen telefon is ez. A fényképezőgéppel készített képek szerkesztésen estek át, hogy valósághűbb legyen az általuk visszaadott kép (főként a készülék színéről - a szerkesztések egyébként csak fényerő- és gammakorrekciók). A cikk mellé nem írtam külön pontozást, hiszen mindenki maga dönti el, hogy tetszik-e vagy sem, illetve konkrét pontokat most még nem is tudnék neki adni, mivel még mindig van mit tanulnom a használatáról.

Vágjunk is bele! Az ?unboxing? részt nem kívánom külön, részletesen bemutatni, hiszen az interneten rengeteg olyan videó van, melyből ezt megismerhetjük. Annyit azért megemlítenék, hogy a dobozban a készüléken kívül egy SIM tűt, egy használati útmutatót, egy, a telefonnal megegyező színű fülhallgatót (+ 3 más méretű füldugót ? a fülhallgató végére), egy MicroUSB kábelt, valamint egy USB-s töltőt találunk.

Térjünk is magára a készülékre. Mikor kiemeltem a dobozból és a kezemben tartottam egy rövid ideig, először úgy éreztem, hogy ?hűha, ez nagyobb és nehezebb, mint gondoltam!?, hiszen a 4,5?-es kijelző, a 10,7 mm vastagság és a 185 g már érezhető mind a kézben, mind a zsebben. Kellett egy-két nap, mire hozzászoktam, és most igazából inkább azt mondom, hogy ?nekem pont ekkora telefon kell!?. Nem túl nagy, nem túl kicsi és már nem is érzem túl nehéznek vagy vastagnak. Bekapcsolást követően nem volt nehéz beállítani és azonnal használatra kész volt ? de ez már inkább a rendszerhez, mint magához a készülékhez kapcsolódik.

[gallery type="slideshow" link="none" ids="6832,6833"]

A kijelző fényereje kielégítő, az automatikus beállítás tökéletesen megfelel, sosem túl világos vagy túl halvány, habár az ?Olvashatóság napfényben? lehetőséget még nem tettem próbára. A 2000 mAh-s akkumulátorra viszont még most is azt mondom, hogy ekkora kijelző mellett lehetne egy picit több is, hiszen ha hétköznapokon oda-vissza a buszon zenét hallgatok (2x~15 perc), iskolai szünetekben 2-3 alkalommal ránézek, ebből egyszer fel is oldom és megnézem az órarendemet, felírok legfeljebb 1-2 feljegyzést a naptárba, majd lezárom, valamint itthon néhány percet használom rajta a Wi-Fi-t (pl. alkalmazást telepítek, szinkronizáltatom a naptárat, az e-mailjeimet, az időjárást), akkor ~3 (max. 4) napig bírja két töltés között. Ezt nyilván azért tartom kevésnek, mivel ez az első okostelefonom, és nem szoktam még hozzá, hogy ezekkel így megy a dolog. Az előző készülékem egy Nokia 6300 volt, a szokásos zenehallgatás, naptárellenőrzés, ?szünetben egyszer ránézek? mellett még a mai napig is talán egy teljes hetet kihúzna.

[gallery type="slideshow" columns="1" ids="6835,6836"]

Térjünk át a zenehallgatásra, ha már így szóba jött. A fülhallgatót még nem használtam sokszor, és beletelt pár nap, mire rájöttem, hogy eggyel kisebbre kellene venni a méretet, ugyanis egyszerűen nem állt meg a bal fülemben. Mikor kicseréltem, meghallgattam egy-két zeneszámot, és azt kell, hogy mondjam, hogy rendkívül jó hangja van, legalább olyan jól szól, mint az asztali fejhallgatóm, tényleg élvezet vele zenét hallgatni. A Nokia hangszínszabályzóját nagyon hasznosnak találom, a Nokia Music alkalmazásból fantasztikusan szól a zene a ?Rock? opció mellett.

Ugorjunk vissza a kezelhetőségre egy kicsit. Mint mondtam, a telefon a maga 10,7 mm-ével elvileg ?túl vastag?, a 185 g pedig okostelefonhoz képest ?túl nehéz?. Nincs egy teniszütő méretű tenyerem, egy kézzel még tanulgatni kell a kezelését, hiszen teljesen nem érem át a kijelzőt az ujjammal. Ha huzamosabb ideig próbálom egyhelyben tartani (egy kézzel) a telefont a levegőben, akkor azt a csuklóm is megérzi, habár általában két kézzel használom, és egyébként nem találom kényelmetlennek a készüléket, a nem eltávolítható hátlapot (amit egyébként el lehet távolítani) pedig előnyként is fel lehet fogni, hiszen sokkal összeállóbb a telefon és nem fog szétesni egy kisebb esést követően.

[gallery type="slideshow" link="none" ids="6834,6847"]

Jöhet az egyik kedvenc elfoglaltságom, a fényképezés. A Nokia remek munkát végzett, a 920 főkamerája nagyon szép képeket készít. Összehasonlításképpen egy Fujifilm FinePix S4080-nal fényképeztem a telefont, 1600-ra húztam az érzékenységet a hátam mögött lévő ablakon besütő napfény mellett, így sikerült kihúzni az 1/20, 1/30-os záridőt. Mivel nincs manuálfókusz a fényképezőn, ezért kissé problémás volt alkalmanként a telefont makrózni. Ezek után fogtam a telefont, és csináltam ezzel is néhány makrós képet. A fókuszálással semmi probléma nem volt, a maga 8,7 megapixelével tűéles képeket készített. A színekkel teljes mértékben meg vagyok elégedve, a Carl Zeiss optika remekül teszi a dolgát. Amit nagyon megkedveltem még a készülékben az az, hogy egyrészt van kameragombja, másrészt pedig, hogy ez ugyanúgy működik, mint egy fényképező exponálógombja (első kattanásnál fókusz, tovább nyomom és másodikra exponál). Megjegyezném, hogy a készülékkel készített képek semmilyen utólagos szerkesztésen nem estek át (az átméretezést kivéve).

[gallery type="slideshow" link="none" ids="6838,6839,6840,6841,6842"]

Valamint, ahogy a Nokia kameraalkalmazása kinéz ("pro" módban):



A hívásfogadásról csak annyit, hogy nagyon szép, tiszta hangja van, valamint a mikrofonnal is meg vagyok elégedve.

Igazából magáról a Windows Phone 8-ról nem szeretnék túl sokat beszélni, ha valakinek nem fáj az, hogy nincs rá annyi játék és alkalmazás (a jól ismertek szinte mind jelen vannak!), valamint nincs gondja a Windows 8 (és 8.1) féle ?csempés? megjelenéssel és az Androidhoz képest kevesebb testreszabhatósági lehetőséggel, akkor ne féljen ilyen telefont venni (nem feltétlenül 920-as Lumiát, hiszen árban talán jobban kijön egy 620 vagy 720 (akár egy 820) is ? az 520-at csak azért nem javaslom, mert azt kivéve a *20-as telefonok (920-ig) mind 1 GB RAM-mal rendelkeznek, míg az csak fél gigabájttal ? ami mondjuk annak, aki sokat szeretne játszani, nem biztos, hogy elég lenne). Szerintem egy remek kis rendszer és véleményem szerint egy lépéssel az összes többi előtt jár ezzel a kezdőképernyővel, amit az iOS egyáltalán nem, az Android pedig csak részben pótol a minialkalmazásokkal (widgetek). Még egyszer megjegyezném, ez az én személyes véleményem, a cikket senki ne minősítse az előbbi sorok miatt.



Végezetül a készülék színéről beszélnék (vagyis írnék) még egy keveset, ez már inkább személyes dolog, mintsem magát a készüléket érintő kérdés. Ismerőseim első szava a telefont meglátván általában a ?Hűű? volt, utána pedig az eddig szinte mindenki által feltett kérdés következett: ?És miért pont sárga??. Válaszként csak annyit mondok mindenkinek, hogy azért, mert a fekete, szürke, fehér mind olyan hétköznapi színek egy telefon számára. A sárga azonban annyira nem, ha más nem, ez legalább kitűnik a tömegből. Egyébként csak hogy pontot tegyek a cikk végére, véleményem szerint ez a szín teljesen viselhető, nyilván azért jogosan tehetne bárki negatív megjegyzést, ha élénk rózsaszín vagy lila telefonnal rohangálnék az utcákon - ezért nem.
nincs még hozzászólás