Egy hét a Windows Phone 10 Preview-el

2015. február 23.
1.2451
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
scrn profilja, adatai
scrn
Merész, Marha, Nem vagy normális.

Ilyen és ehhez hasonló véleményeket kaptam IT-s ismerőseimtől, amikor tájékoztattam őket arról, hogy élve a Microsoft Insider programjának lehetőségével, azon nyomban felteszem az éles telefonomra ? Nokia Lumia 635 ? a Windows Phone 10 Preview-t, hétköznapi használatra.



Bátorságom annyi magyarázattal szolgál, - ők nem tudták -, hogy a WP8.1 Preview for Developers -l futtatom telefont, amióta csak meg van. Mivel azok az előzetes frissítések sem okoztak galibát a telefonon, így igazából nem is tűnik akkora bátorságnak a döntésem. Természetesen, azért biztos, ami biztos a frissítés előtt készítettem egy biztonsági másolatot a felhőbe.

Nem mondom, hogy ennek ellenére nem izgultam a folyamat alatt, de kb. egy óra alatt rendben lefutott minden és izgatottan vettem kezembe a már WP10-s telefonomat. Az első fontosabb észrevételem az volt, hogy nem vettem észre semmi változást!

A kezdőképernyőn a csempék a megszokott módon és rendben helyezkedtek el, vagyis a kinézetben egyelőre semmi változás sem történt. Ami nem jelenti azt, hogy a későbbiekben nem variálnak, majd vagy esetleg egy teljesen más megközelítést adnak ki a végleges kiadásban.

Az első ? valódi ? meglepetés az értesítési sávban várt rám. Az itt elhelyezkedő gyors gombok sora háromszorosa lett a réginek, így kényelmesebben kapcsolhatjuk a számunkra fontosabb szolgáltatásokat. Nagy előnye, hogy a három sor csak akkor jelenik meg, ha szükségünk van rá -Kinyit/Elrejt gomb használata.



A következő örömteli változás, hogy a Beállítások/Settings menüben megszűnt a végeláthatatlan, áttekinthetetlen lista, amit felváltott egy logikusan felépített és áttekinthető menü séma.



Itt már megjelennek a kiszivárogtatott képeken látható új típusú ikonok, melyek eléggé tetszetősre sikerültek. Remélem, hogy ezek az ikonok nem csak a főmenüben kapnak majd helyett, mert mint látszik a következő képen, az almenükben már nincsenek ott.



A WP8.1 használata közben a legtöbbet a virtuális billentyűzettel harcoltam. Sok esetben ? főleg hosszabb szövegeknél ? gondot okozott, hogy egy esetleges helyesírási hiba javításánál vagy egy kifelejtett betű utólagos beírásánál a kurzor megfelelő pozicionálása már-már lehetetlen volt. A bosszúságot tetézte ilyenkor, hogy a tapintást elsősorban kijelölésnek érzékelte a rendszer. Örvendetesnek bizonyul, hogy ezt a kényelmetlenség a WP10-ben már nem lesz jelen. A megoldást egy nagyon egyszerű joystick szerűség jelenti, bevallom, hogy alig vettem észre.



A használatba vétele egyszerű. Folyamatos nyomás során megjelenő négy nyíllal vezérelhetjük a kurzort úgy, hogy az ujjunkat csúsztatjuk a megfelelő irányba.



Mint azt a képernyő képeken láthatjátok, a beállított nyelv és régió nálam az US English. Tettem mindezt a Cortana tesztelése céljából. Mondhatjátok, hogy ez a 8.1-ben is benne volt és hogyan kerül egy WP10-s cikkbe. Gondoltam, ha már a PC-s Windows 10 Preview-ba bekerült a Cortana, akkor a WP10-n ki is próbálom, hátha jutok vele valamire.

Az asztali verzióval szemben itt nem találtam olyan beállítási lehetőséget, amivel a Cortana-t a ?Hey,Cortana? paranccsal ?felébreszthetjük?. Kérdés, hogy ez vajon majd a későbbiekben bekerül vagy nem a WP10 végleges kiadásába. A jelenlegi lehetőségekkel a Cortana igazából egy hangalapú keresésre alkalmazható csak.



Mint azt tudjuk, a Cortana a Bing-re épül. Sajnos, ameddig a régiónkban a Bing nem ér el komoly piaci részesedést, addig igen csekély az esély arra, hogy valóban ki tudjuk használni majd, illetve hogy tegyük mindezt a saját anyanyelvünkön.

Az újdonságokat részben felsoroló hosszabb bevezető után rátérek az címben említett egy hétre. Aki most azt várja, hogy hosszasan fogom fejtegetni, hogy ?ez, az nem megy, dadog, nehézkes? az erősen csalódni fog. Őszintén bevallom, hogy az elmúlt egy hét kellemesen meglepett.

Felkészültem minden lehetséges összeomlásra, fagyásra, alkalmazás inkompatibilitásra, furcsa reakciókra a telefon részéről. Felkészültem, hogy esetleg egy vagy több szenzor nem vagy csak korlátozottan fog működni De leszámítva három, azaz HÁROM fagyást ? ezek is a hét első két napján voltak tapasztalhatóak -, semmiben sem tapasztalom, hogy ez egy nem végleges kiadás.

Az összes eddigi WP8.1-s alkalmazásom rendben fut, kompromisszumok nélkül. A szenzorok és a kamera is zökkenőmentesen működnek. A telefont napi szinten használom. Csupán ? CSAK ? annyi történt, hogy a WP8.1-t lecseréltem WP10-re!

Szerző: Nádi András - Vödör48
nincs még hozzászólás