Egy friss tanulmány szerint óriási hatással lehet a Starlink műholdhálózat a csillagászatra

2020. március 08.
9.1981
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Tavaly május óta a SpaceX Starlink műholdhálózata 60-as tételenként kerül kilövésre, a csillagászok pedig azóta aggodalmuknak adjnk hangot amiatt, hogy ezek a fényes objektumok hogyan befolyásolják majd a csillagászati megfigyeléseket.

Egy friss tanulmány most megerősíti aggodalmaikat - amint arról az Astronomy & Astrophysics tudományos lapban is beszámoltak, Olivier Hainaut és Andrew P. Williams az Európai Déli Megfigyelő Intézetből (ESO) becslést készített arról, hogy a teljes mega-konstelláció, ahogyan hívják, masszívan hatással lesz a csillagászatra. Az összes kilövés befejeztével várhatóan 30 000 és 40 000 új műhold helyezkedik el majd az alacsony földi pályán.

Az ESO létesítménynél, amelyben a jelenlegi Nagyon Nagy távcső és a közelgő Rendkívül Nagy Európai Távcső lesz található, az expozíciók alacsonyan meg foglák sínyleni a műholdak jelenlétét. Még nagyobb probléma érintheti a a széles körű felmérések helyzetét - ezek a mérések az eget nagy területen hivatottak letapogatni, és döntő jelentőségűek a csillagászat következő áttöréseinek szempontjából.

A csapat javasolt néhány enyhítő megoldást. Segítene a Nap ellentétes irányának megfigyelése (úgy, hogy a műholdak a Föld árnyékában vannak), valamint hogy elkerüljük az ég olyan területeit, ahol a műholdak áthaladnak. Ehhez azonban részletes ismeretekre van szükség ezeknek a megakonstellációknak a pályáiról, és némelyikük automatikusan elmozdulhat. Ezek a megközelítések ugyanakkor fáradságosak és költségesek, és tekintettel arra, hogy a megfigyelőközpontokat államilag finanszírozzák, sokan azt kérdezik, miért rájuk tartozik a magánvállalatok által létrehozott probléma megoldása.
3 hozzászólás

Kisfaludy82

9 hónapja, 2 hete és 2 napja

Nem kell ehhez tanulmány, sajnos mindannyian tudjuk...

válasz erre

CharlieFirpo

9 hónapja, 2 hete és 2 napja

Nem azon az úton megy ez a dolog, ami az eredeti terv volt szerintem, és ez az igazi probléma.

válasz erre

Harder

9 hónapja, 2 hete és 2 napja

Rohadt szomorú, hogy mégsem tesznek semmit ellene.

válasz erre