Egy európai gammasugárzású űrteleszkópot majdnem kiiktatott egy töltött részecske becsapódása

2021. október 22.
83.9181
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Az Európai Űrügynökség (ESA) a múlt hónapban majdnem elvesztette veterán űrteleszkópját, amikor egy töltött részecske meghibásította az egyik reakciós modult, amely a napelemtáblákat a Nap felé tartja.
 

Az incidens miatt versenyfutás kezdődött az idővel, mivel a földi irányítóknak mindössze három órájuk volt arra, hogy megoldást találjanak, mielőtt az űreszköz teljesen elvesztette volna az energiáját - derült ki az ESA hétfőn, azaz október 18-án kiadott közleményéből.

Az Integral gammaűrteleszkóp 2002 óta kutatja az eget a nagy energiájú röntgen- és gammasugárzás forrásai után: a világegyetemben a sugárzás legintenzívebb típusát, amelyet sűrű és még mindig kevéssé ismert objektumok, például pulzárok és neutroncsillagok bocsátanak ki.

Szeptember 22-én azonban a földi irányítók hirtelen rájöttek, hogy valami nincs rendben, amikor a 4,4 tonnás obszervatóriumból furcsa adatok kezdtek érkezni. Nem sokkal később az űreszköz automatikusan úgynevezett biztonsági üzemmódba kapcsolt, amelynek során minden nem létfontosságú rendszer, köztük a tudományos műszerek is leáll.

Az Integralról érkező adatok szaggatottan, rövid időszakokra robogtak be, ez még nehezebbé tette az elemzést - mondta a közleményben Richard Southworth, az Integral küldetés üzemeltetési vezetője.
4 hozzászólás

Fikarc

1 hónapja, 2 hete és 5 napja

Dehát csak megúszta, probléma letudva.

válasz erre

Kisfaludy82

1 hónapja, 2 hete és 5 napja

Kellemetlen élmény lett volna nekik.

válasz erre

Porthos

1 hónapja, 2 hete és 5 napja

Az űr veszélyes. Ennyi.

válasz erre

inkognito

1 hónapja, 2 hete és 5 napja

Az elég komolyan hangzik.

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink