Egy egész szálloda felett átvette az irányítást egy vírus

2017. február 01.
3.7041
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Hogy mire nem képesek manapság a hackerek és a számítógépes vírusok, azt tökéletesen érzékelteti az osztrák Seehotel Jägerwirt esete, a luxushotel informatikai rendszerét ugyanis a napokban megtámadta egy zsarolóvírus, ami rengeteg kellemetlenséget okozott.

A kártevő ugyanis a The Local beszámolója szerint konkrétan teljesen átvette az irányítást a szálloda felett, hiszen leblokkolta a hálózathoz kötött és kártyával nyitható, illetve zárható szobaajtókat, ezáltal bár kiengedte a vendégeket, de vissza már nem tudtak menni a szobákba, miközben a hotel teljes számítógéppel vezérelt rendszere, a foglalás, a pénztár és egyebek sem működtek.

A négy csillagos hotelt egyébiránt célzott támadás érte, amelynek során a zsarolóvírus 1500 euró befizetését kérte ahhoz, hogy újra működőképes legyen a szálloda rendszere, amit a vezetőség haladéktalanul ki is fizetett a hackereknek, akik ezután valóban újra használhatóvá tették a rendszert.

Érdekesség, hogy a közelebbről azonosítatlan kiberbűnözők később újra bepróbálkoztak a szállodánál, azonban a vezetőség a történtek után azonnal lépett, és a legfrissebb biztonsági megoldások alkalmazásával már ki tudták védeni a külső támadást.

A szálloda egyébiránt elhatározta, hogy az idén tervezett felújítás során lecserélik a kártyával nyitható zárakat, és visszatérnek a hackerek által feltörhetetlen kulcsos megoldáshoz.
3 hozzászólás

Eltohn

7 éve, 10 hónapja és 1 napja

Az igen, micsoda downgrade! röhögő smiley (a kulcsra visszatérés)

válasz erre

Levi87

7 éve, 10 hónapja és 1 napja

Ez mekkora szemétség amúgy! röhögő smiley Azért elég béna lehetett az it-s gyerek, 1500 euroból vett volna 5 új gépet is, szűz telepítéssel max pár óta múlva működött volna újra minden. Ügyes.

válasz erre

techiii

7 éve, 10 hónapja és 1 napja

röhögő smileyröhögő smileyröhögő smiley most komolyan kifizettek 1500 eurót egy hackernek ahelyett, hogy hívtak volna egy szakembert aki megoldja a támadást???? És inkább visszaváltanak kulcsos megoldásra?? Ez elég gáz.

válasz erre