Egy borzasztóan furcsa gázóriás segíthet többet megtudni a Naprendszerünkről

2021. január 13.
29.6661
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
A tudósoknak sikerült megmérniük a Földtől közel 1300 fényévnyire lévő gázóriás exobolygó méretét és pályáját, amely a GOT 'EM-1b névre hallgat, eme planéta pedig nagyjából ötszöröse a Jupiter tömegének.

A tudósok általában azon dolgoznak, hogy megmérjék az óriási gázbolygók méretét, mint például a Jupiter és a Szaturnusz, mert messze vannak az általuk keringett csillagoktól. Mégis ez a bolygó 2010-ben jelent meg abban, amit a kutatók "napszomszédságunknak" neveznek, amikor a NASA Kepler űrtávcsöve először felfedezte az objektumot. A csillagászok ezután észrevették a közeli csillag, a Kepler-1514 nevű csillag fényességének időszakos csökkenését.

A Riverside-i Kaliforniai Egyetem kutatócsoportja felfedezte, hogy a bolygó, amelyet szülőcsillagáról hivatalosan Kepler-1514b-nek neveznek, szokatlanul hosszú, 218 napos keringéssel rendelkezik. A Kepler által felfedezett több ezer bolygó közül csak néhány tucatnak volt 200 napos vagy annál hosszabb pályája.

Egy ehhez hasonló bolygó felfedezése, amely az idő múlásával nem mozdult közelebb a csillagához, a Naprendszerünkben található gázóriások analógjaként szolgál, és többet segíthet megtudni arról, hogy mennyire normális a Naprendszerünk stabilitása és fejlődése.
2 hozzászólás

CharlieFirpo

3 éve, 6 hónapja és 15 napja

Tök érdekes, kár hogy nem tudják felhasználni semmire sosem a kapott adatokat. szomorú smiley

válasz erre

Kisfaludy82

3 éve, 6 hónapja és 15 napja

Királyság, jöhetnek az újabb elméletek. mosolygó smiley

válasz erre