Egy 11 éves fiú hívta fel a világ figyelmét arra, hogy egy plüssmackó is lehet kiberfegyver

2017. május 18.
3.6351
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Túlzás nélkül rendhagyó prezentációnak lehettek részesei azok, akik részt vettek a héten megtartott hágai World Forum kiberbiztonsági konferencián, ahol egy 11 éves fiú, név szerint Reuben Paul a látogatók szeme láttára alakított át kiberfegyverré egy plüssmacit.
 

A sokak által már most csodagyerekként számon tartott Paul azt szerette volna bemutatni a fórumon, hogy a szülőknek jobban oda kellene figyelnie arra, hogy mit vásárolnak a gyermekeiknek, hiszen az internethez köthető játékok jelentős többsége elképesztő biztonsági résekkel és sebezhetőséggel rendelkezik, amelyek így tökéletesen alkalmasak lehetnek a kémkedésre.

A fiú mindezt a gyakorlatban, egy látványos bemutatóval is demonstrálta, amikor egy általa csak Bob néven emlegetett okosmackót rendeltetésszerűen, a teremben elérhető WiFi kapcsolaton keresztül összekapcsolt a gyári felhőszolgáltatással, és bekapcsolta rajta a Bluetooth-t is, amivel a maci üzeneteket tudott fogadni. Röviden tehát aktiválta a mackót!

Ezt követően jött a lényeg, aminek során a fiú egy aprócska Raspberry PI-t vett elő a zsebéből, és csatlakoztatta a laptopjához, amivel sorra tudta venni, hogy milyen aktív Bluetooth-eszközök érhetők el a közelben. A program segítségével egy halom adatot, köztük telefonszámokat töltött le, amelyek között ironikusan nem kevés biztonsági szakemberé is megtalálható volt.

Ezután a fiú elindított egy általa Pythonban megírt szkriptet, amivel az egyik lementett számon keresztül a medvét konkrétan egy lehallgatókészülékké tudta átalakítani, így távolról irányította fényeit és mikrofonját, vagyis egy biztonsági kockázattá tette a bájos mackót.

Nézd nagyban ezt a videót!4 hozzászólás

rDAVE

11 hónapja, 3 hete és 5 napja

Amikor egy 11 éves ilyeneket csinál, akkor annyira érzem magam okosnak, mint az a maci.

válasz erre

techiii

11 hónapja, 3 hete és 6 napja

De durva! 11 évesen ilyeneket tud a gyerek... ezek az indiaiak nagyon vágják ezt a dolgot.

válasz erre

Fikarc

11 hónapja, 3 hete és 6 napja

Ez nagyon szép alázás!

válasz erre

Kisfaludy82

11 hónapja, 3 hete és 6 napja

Az nagyon kemény!

válasz erre

 

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink