DSLR szenzor egy kompakt testben

2013. október 16.
6671
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
scrn profilja, adatai
scrn


Valószínűleg mindenki emlékszik még, amikor a telefonokon csak arra volt az optika, hogy kellőképpen bekoszolódjon a pocsék műanyag lencse.

Akkoriban voltak fényképezőgépek és a profi fényképezőgépek. És ez nem is volt olyan rég. Aztán a mobilcégek elkezdték felrúgni a szabályokat és egyre jobb és használhatóbb kamerákat pakoltak a mobilokba, így a fényképezőgép gyártóknak fel kellett kötniük azt a bizonyost, ha nem akarták feladni az alsó (mondjuk kompakt és ultrakompakt kategória) szegmensbeli pozíciójukat. Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy még most is csak néhány mobiltelefon létezik, ami képes felvenni a kesztyűt egy normális kompakt kamerával, de ez a tény a Facebook, Instagram stb. fotókat nézve a legtöbb embert egyáltalán nem zavarja. A gyártóknak tehát lépniük kellett, így elkezdtek nagyon komolyodni a kisebb gépek és egyre jobban megközelítették az addig az óriási szakadék másik oldalán pöffeszkedő DSLR masinákat. Aztán a kezdeti próbálkozások után a Panasonic felkavarta az állóvizet és komoly tudással és legfőképp cserélhető objektívekkel ruházott fel egy kompakt fotómasinát.



A MILC-ek (Mirrorlessinterchangeable-lens camera) elindultak hódító útjukra és mára szinte nincs olyan magát komolyan vevő vállalat akinek ne lenne ilyen gépe. Minden hátrányuk mellett a MILC-ek legnagyobb előnye, hogy profi objektívekkel, már már DSLR szintű beállításokkal és lehetőségekkel fotózhatunk, sokkal kisebb méretben és (olykor) sokkal olcsóbban, így egy hobbista fotósnak igazi megváltás lehet egy ilyen apró, de profi kamera. Eddig azonban a cégek kínosan ügyeltek arra, hogy egy dolog még mindig a DSLR-ekben legyen csak. Ez pedig a Full-frame szenzor, ami gyakorlatilag egy akkora érzékelő, mint anno egy 36x24 mm-es filmkocka. Ez volt a nagy technológiai vízválasztó (nyilván az optikák, beállítások, kiegészítők, stb.) a DSLR-ek és a MILC-ek között. A Sony azonban ezt is meglépte, ugyanis legújabb csúcskategóriás gépe az Alpha 7R Full-frame szenzort kapott jó pár új és egészen használható optika mellett. Természetesen ennek az elsőségnek és a komolyabb tudásnak ára van, hiszen míg a ?kistesó? az Alpha 7 1700 dollár a legolcsóbb optikával, addig a csúcsmodell 7R 2300 dollár optika nélkül! Újabb cég ugrott bombát tehát a DSLR-ek feszített tükrű medencéjébe, kíváncsian várjuk mi lesz a többi gyártó véleménye a dologról.

Forrás: Sony, Media Markt
nincs még hozzászólás