Drága, csúnya és még WiFi sincs benne: csak ezt a táblagépet használhatják Észak-Koreában!

2017. január 03.
3.9241
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Aki emlékszik a rendszerváltás előtti állapotokra, az bizonyára azt is tudja, hogy ha néhány év késéssel is, de a Vasfüggöny mögé ugyanúgy megérkeztek a nyugati világ legnagyobb találmányai - noha rendszerint baltával faragottabb és a rendszer igényeit kiszolgáló stílusban.

Mivel sokan megéltük mindezt, ezért képes gyakran mosolyt csalni az arcunkra Észak-Korea, a kommunista diktatúra vezére ugyanis elhatározta, hogy ha a nagy nyugati világban már mindenki táblagépeket használ, akkor bizony a koreai embereknek is megadják a lehetőséget arra, hogy ilyen készüléket vásárolhassanak maguknak, de a nagy külföldi nevek beeresztése helyett az ország inkább természetesen egy saját tabletet alkotott, amelyet kifejezetten a rendszerhez igazítottak.

Az Észak-Koreából ismeretlenek által kicsempészett gépet a Chaos Communication Congress alkalmából mutatták be, és a Motherboard magazin írt róla alaposabb beszámolót, amiről kiderült, hogy a névtelen tablet egy teljesen zárt rendszer, amellyel bár fogható a televízió és az állami internet alig 30 weboldala, de az sem szabvány WiFi-vel, hiszen azt a Bluetooth csatlakozóval együtt teljesen kivették a masinából.

Drága, csúnya és még WiFi sincs benne: csak ezt a táblagépet használhatják Észak-Koreában! - 2. kép

A tabletre azonban így is kerültek hasznos dolgok, így például kínai, orosz és francia szótár, valamint néhány játék, amelyek között több Angry Birds-klón is megtalálható. A táblagéppel állítólag csak engedélyezett fájlok nyithatók meg, és a felhasználók minden tevékenységét monitorozza, illetve könyveli annak érdekében, hogy a hatalom mindent ellenőrizhessen, ha szükség van rá.

A táblagép egyébiránt nagyjából 200 euróba kerül, vagyis az észak-koreai emberek többségének megfizethetetlen.
5 hozzászólás

techiii

7 éve, 11 hónapja és 10 napja

Nem irigylem szegényeket.

válasz erre

VDemon

7 éve, 11 hónapja és 10 napja

Ez nagyon durva! meglepett smiley

válasz erre

kpal

7 éve, 11 hónapja és 10 napja

Agyelszívás megy ott minden téren .

válasz erre

CharlieFirpo

7 éve, 11 hónapja és 10 napja

Sírok! röhögő smiley

válasz erre

Porthos

7 éve, 11 hónapja és 10 napja

Atyaúristeeeen!!!! röhögő smiley

válasz erre