Dell UZ2715H Teszt ? A fönök monitorja

2014. november 11.
5.4671
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
CharlieFirpo profilja, adatai
CharlieFirpo
A Dell ismét hozta a tőle várhatót.

A kategóriához méltó formatervvel és összeszerelési minőséggel vértezte fel a legújabb üzleti monitorját.


Külső
A formaterv roppant impozáns, mely a nagy méretekből (a készülék állvánnyal 467,7 mm x 658,8 mm x 196,0 mm,-es anélkül 418,2 mm x 658,8 mm x 46,2 mm-es) is adódik. Látszik, hogy ezt a monitort, a főnök asztalára tervezték: enyhén lekerekített, de mégis szigorú vonalvezetés, elegáns formavilág jellemzik.
A készüléken a matt fekete szín dominál, aminek hegemóniáját a szürke talp, és a fémes hatású, ezüst műanyag szegély töri meg, amely körbefut a kijelző körül. Ez a szegély a dizájn egyetlen gyengepontja, mert a céljának pont az ellenkezőjét sikerült elérnie: ahelyett hogy elegánsabbá tenné, csak egy kis gagyiságot csempész a monitor egyébként elegáns formatervébe.
Monitor előlapján a méretes kijelző dominál, ami egészen pontosan egy 27?-os FullHD IPS technológiával felszerelt tükröződésmentes megjelenítő. (A pontosabb részletekről később)
A megjelenítőt egy kissé szélesre sikeredett káva veszi körül, ami matt fekete, jó minőségű műanyagból készült. A kijelző fölött középen található a FullHD videofelvételre is alkalmas 2 megapixeles kamera. A megjelenítő alatt, jobbra, a szokásos gombokat találjuk, amelyek fehér LED háttérvilágítást kaptak, itt találunk még egy szürke Dell logót, illetve egy 2x5 wattos hangszórót, amelynek kissé doboz hangja van, és elég szűk a spektruma, de egy kis asztali hangszóró helyettesítésére akár alkalmas lehet, és videótelefonálások lebonyolítására is jól használható. A kávát a már említett fémes hatású perem szegélyezi.


A hátlap, ugyanabból a matt fekete műanyagból készült mint a készülék eleje, középen egy nagy logó fémjelzi a márkát. A csatlakozókat a talp mögötti perem alá rejtették. Találunk itt mindent, és még többet is, ami egy ilyen szintű készüléktől elvárható: VGA, 2 darab HDMI, 1.2a-s DisplayPort, 2 letöltési és 1 feltöltési USB 3.0-ás port és egy fejhallgató-kimenet/mikrofonbemenet kombinált csatlakozó.
Az egyszerű talpra a figyelmes tervezők hagytak egy lyukat a kábelek elvezetésére, ezen kívül a szürke talp nem rejt semmilyen meglepetést.
Összességében, a szürke peremet leszámítva, egy roppant elegáns dizájnt kapott a készülék, amely nemcsak az irodai, de az otthoni asztalunk legfőbb dísze lehet, amennyiben egy ekkora kijelzőre van szükségünk, és ha el tudunk helyezni egy ekkora készüléket a szobánkban.

[gallery link="file" ids="15385,15384,15380"]
Belső
A matt kijelző 27?-os (68,58 cm-e), 16:9-es, IPS technológiával készült, 3H keménységű bevonattal felvértezett, és FullHD-s.
A képe nagyon szép, amely köszönhető a 1000:1-es kontrasztaránynak. A színek valóságközeliek (ebből 16,77 milliót tud megjeleníteni), bár nekem kissé a túlságosan a hideg tónusok dominálnak, de ez az irodai körülmények között inkább előny, az IPS technológiára jellemző továbbá hogy fényerőben alulmarad a vetélytársakkal, legfőképpen az AMOLED-el, szemben így a ennek értéke viszonylag alacsony: 300 cd/m2.
Gamereknek rossz hír lenne, azonban mivel nem ők a célcsoport, így nem okoz akkora csalódást a viszonylag lassú 8 ms-os válaszidő, ami az alacsony fényerő mellett a monitor másik gyengepontja, de ezekkel az apróbb hibákkal együtt egy az árhoz és kategóriához méltó megjelenítőt kapunk.
A Dell-nél a fogyasztásra is figyeltek, mely a megfelelő beállítások mellett akár 18 W-ra is lecsökkenthető, a legkevésbé takarékos beállítások mellett ez az érték 60 W-ra nő.

[gallery link="file" ids="15382,15381,15383"]
Végszó
A készülék mellett a dobozban találunk egy tápegységet, egy HDMI, egy DisplayPort (DP ? Mini DP), és egy USB 3.0 feltöltőkábelt amely lehetővé teszi az USB portok használatát a monitoron.
A végfelhasználói ár nagyjából 120 ezer magyar forint körül alakul, tehát mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk érte, a vetélytársak hasonló tudású készülékei, legfőképpen a két nagy Dél-Koreai gyártó monitorjai nagyjából 20 ezer forinttal olcsóbbak, ami jelentős különbség, így a Dell azoknak érheti meg akik igazán, akiknek a felszereltségen felül fontos a prémium minőség.

A monitort köszönjük a Dell Magyarországnak.
nincs még hozzászólás