Curiosity "jelentés" - Nincs metán a Marson

2013. szeptember 21.
4631
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
scrn profilja, adatai
scrn
A vártnál hatszor kevesebb, elenyésző mértékű metánt talált a Mars légkörében a Curiosity, ami a NASA szakembereinek a Science című tudományos folyóiratban csütörtökön megjelent tanulmánya szerint jelentősen csökkenti annak esélyét, hogy mikrobiális élet volt vagy lenne a vörös bolygón. A tudósok előzőleg űrszondák és teleszkópok megfigyelései alapján abban reménykedtek, hogy a Mars légkörében jelentős mennyiségben van jelen metán, a bolygó felszíne alatt pedig a gázt kibocsátó mikrobák. A marsjáró tavaly landolt a vörös bolygó felszínén ? a Gale-kráterben ?, azóta elemzi az ottani levegőt, egy parányi lézer segítségével kutatva a metán után.
 

A Földön a gáz nagyrészt az élet mellékterméke, többek közt akkor kerül a levegőbe, amikor az állatok emésztenek vagy a növények elrothadnak.
Nem ?lélegzett be? metánt a Curiosity
A Curiosity híján van az olyan eszközöknek, amelyekkel közvetlenül kutathatná az élet egyszerű formáinak jelenlegi vagy múltbéli nyomát, ezért a tudósok nagy reményeket fűztek ahhoz, hogy a rover az élet jeleként értelmezhető metánt fog ?belélegezni?, miután a Mars körül keringő űrszondák és a Földön üzemelő teleszkópok már évekkel ezelőtt észlelték a gáz jelenlétét a bolygó légkörében.

?Ha lenne mikrobiális élet valahol a Marson ? igazán egészséges és lüktető ?, annak talán lennének látható jelei a légkörben? ? fogalmazott Paul Mahaffy, a NASA Goddard-központjának tudósa.
?Bármikor figyeltük, sosem láttuk?
Küldetése első nyolc hónapjában a Curiosity gyakori mintavétellel hosszasan vizsgálta a marsi levegőt, miközben a tavasz nyárba fordult a bolygón. ?Bármikor figyeltük, sosem láttuk (a metánt)? ? részletezte Christopher Webster, a NASA bolygókutató intézetének munkatársa, a kutatás vezetője, aki noha sok tekintetben csalódást keltőnek nevezte az eredményt, megjegyezte, hogy folytatódik a metán utáni vadászat. A gáz ugyanis nem biológiai folyamatok eredményeként is létrejöhet.

Michael Mumma, szintén a Goddard-központ kutatója, korábban felhívta a figyelmet a Mars nyugati féltekéjén lévő három régióban is észlelt rejtélyes metánrobbanásra. Ő nem vett részt a mostani kutatásban, de jelezte, hogy kitart megfigyelései mellett.
Még szaglászik a rover
A Curiosity szeptemberben érte el első pihenőhelyét a Gale-kráterből a marsi egyenlítő közelében kiemelkedő Sharp-hegy felé vezető hosszú útján, amely a várakozások szerint csaknem egy évig tart majd. Küldetése során a rover a továbbiakban havi rendszerességgel fog ?beleszagolni? a bolygó légkörébe.

A marsjáró korábban egy olyan régvolt környezet nyomaira bukkant, amely egykor alkalmas lehetett mikroszkopikus életre. A tudósok még mindig abban bíznak, hogy a rover az élet kémiai összetevőiként számon tartott építőkövek, vagyis szerves molekulák jeleit fedezi fel a Sharp-hegy lábánál.

Eredeti bejegyzés
nincs még hozzászólás

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink