Csupán 42 eszköz használja az Android legfrissebb biztonsági csomagját

2017. június 03.
4.8181
PixelHero profilja, adatai
PixelHero
A biztonsági frissítések döntő többsége a motorháztető alatti véletlenül nyitott kapukat hivatott megerősíteni, és ebben a Google nyomásának ellenére az Android sajnos mindig is lemaradásban volt, amire a legutóbbi update is rámutat.

A Google-nél külön projekt is van a bug hunting-ra, ahol az átlagos ember szemével hatalmas összegeket fizetnek ki azoknak, akik megtalálják a rést a pajzson, viszont hiába publikálják a legújabb javítócsomagokat, az operációs rendszer töredezettsége miatt nagyon sok időbe telik, mire a végfelhasználó eszközére kerül a sokszor kritikus hibákat javító patch.

Az elmúlt két hónapban kiadott javítások is jól demonstrálják a fenti okfejtést, hiszen csupán 42 eszköz forrása tartalmazza a megerősített védelmet, ami elenyészően kevés a teljes Android flottához viszonyítva.

Ezt a 42 eszközt tartalmazó maroknyi csapatot is a Samsung uralja, ezen gyártó modelljei vannak döntő többségben, míg a mellette megtalálható természetesen a Google Pixel családja, de képviselteti magát az LG, Motorola, Sony, Vivo, Oppo és a Fujitsu is.
7 hozzászólás

marco

1 éve, 10 napja

Sanyi9889567 írta:
Tisztelt moderátor!Nagyon kíváncsi lennék rá,hogy miért lett moderálási címszó alatt kitörölve az egész kommentem amit a cikkhez írtam,tudtommal az Android egy szabad,nyílt forráskódú szoftver,semmilyen törvénytelen dolgot nem írtam,pont a témához kapcsolódik,és lehet hogy mások is érdeklődéssel olvasták volna.Az hogy én nem vagyok a 3 szavas kommentek híve,és érdekel a téma nem tehetek róla.
Jogos a reklamáció, visszatettem.

válasz erre

Sanyi9889567

1 éve, 10 napja

Tisztelt moderátor!Nagyon kíváncsi lennék rá,hogy miért lett moderálási címszó alatt kitörölve az egész kommentem amit a cikkhez írtam,tudtommal az Android egy szabad,nyílt forráskódú szoftver,semmilyen törvénytelen dolgot nem írtam,pont a témához kapcsolódik,és lehet hogy mások is érdeklődéssel olvasták volna.Az hogy én nem vagyok a 3 szavas kommentek híve,és érdekel a téma nem tehetek róla.

válasz erre

Sanyi9889567

1 éve, 12 napja

Mindenki csak saját felelősségére csinálja! A legtöbb telefonnál a rootolás és a bootloader nyitása garanciavesztéssel jár,ezt már az elején elmondom.Ha rosszul csinál valaki valamit,könnyen papírnehezék lehet a telefonjából.

Nagyon egyszerű megoldani ezt a problémát,csupán hozzáértés és megfelelő telefon kérdése az egész.Én úgy vásároltam a telefonomat hogy megnéztem,milyen más romok vannak még a gyárin kívül,lehetőleg olyanok,amelyek frissülnek is időközönként.Nekem egy NEXTBIT ROBIN típusú telefonom van.Gyárilag most 7.1.1-es rendszer van rá,áprilisi biztonsági csomaggal. De a lényeg az,hogy van rá egy nagyon sokak által is ismert rom,a LINEAGE OS,régebbi nevén Cyanogenmod.Ezt az úgynevezett custom recoveryvel, a TWRP-vel (Team Win Recovery Project) lehet feltelepíteni.( A részletes telepítés le van írva mindkét oldalon,a bootloadert a legtöbb telefonnál nyitni kell)
www.twrp.me
https://eu.dl.twrp.me/ether/
Utána csak le kell tölteni a romot+egy gapps csomagot ami tartalmazza a Google-ös programokat(play áruház,google térkép stb:www.opengapps.org) a Lineage Os weboldaláról és lehet telepíteni.Így most nekem a legfdrisebb 7.1.2-es Android Nugat rendszer van fenn, az ANDROIDOS BIZTONSÁGI HIBAJAVÍTÓ CSOMAG szintje pedig:
2017. május 5. És ez a rendszer pontosan ugyanúgy megfrissül mint a gyári,ha megjelenik egy frissítés,jelez a telefon,letöltöd,majd ujraindul az android és elindul a TWRP recovery ami automatikusan feltelepíti a rendszert.Arról nem is beszélve hogy amig csak engedi az adott telefon hardvere,mindig megkapod a legfrisebb rendszert amint a Google kiadja a végleges változatot,a LINEAGE csapata megcsinálja az általuk az oldalon is listázott támogatott telefonokra.Nekem úgy hetente vagy kéthetente jön 1-2 frissítés.A rendszer stabil,nem találtam benne még hibát,már egy hónapja használom,vagy 5 frissítés jött azóta.
Én mindenkinek azt javaslom,telefonvásárlás előtt mindig nézze meg hogy a telefon típus szerint, amit venni akar,arra milyen egyedi romok vannak.Fontos a telefon pontus típusát is tudni,vagy az úgynevezett fejlesztési kódnevét.Az enyémnek ether a kódneve. Nextbit Robin (ether)
Rengeteg hasonló rom van még,és ezek is szinte heti gyakorisággal frissülnek,a telefongyártók pedig elmehetnek a búsba az éves szerencsésebb esetben 3-4 frissítéseikkel.
Íme pár rom,amik mögött azért van support,heti 2-3 frissítéssel:

https://www.lineageos.org/
https://download.mokeedev.com/

Android Ice Cold Project: http://dwnld.aicp-rom.com/

https://get.carbonrom.org/

Android Open Source Illusion Project: http://aosip.weebly.com/downloads.html

Régebbi androidos sony ericcson telefonok:

https://legacyxperia.github.io/

Csak hogy a legismertebbeket említsem.Mindig van frissítés van hogy nhetente 2-3 is.Telefon típustól függő.De havonta 1-2 update minden telefonnál van szerintem ezen Android romoknál.


válasz erre

ebegab92

1 éve, 16 napja

Az az alapvető probléma, hogy túl nagy a termékpalettája 1-1 gyártónak. Az Applenek könnyű a dolga, hiszen bár már több kijelzőméretű telefonjuk is van, a hardver ugyanaz alatta. Kevés hardvert pedig könnyű évekig támogatni. Ha minden gyártó évi 4-5 készülékre limitálná az új eszközöket, máris lenne energia és kapacitás a szoftveres supportra. Ehelyett havonta kidobnak piacra 1-2 olyan készüléket, ami kicsit másabb, mint a másik, de összességében tekintve semmi extra.Példának okááért már lassan 2 éve kerülnek piacra a Mediatek 6537-s SoC-kal szerelt telefonok, kb. olyan kiirthatatlan SoC, mint a 6582 és Snapdragon 400/410 volt.

válasz erre

Harder

1 éve, 17 napja

Bizony, bizony, öreg hiba hogy így működik az Androgeek. iOS évekig biztosan frissül és ez nagyon nagy előny!

válasz erre

Kisfaludy82

1 éve, 17 napja

Sokkal, de sokkal jobban kéne a Google-nek erre nyomást gyakorolnia.

válasz erre

Fikarc

1 éve, 17 napja

Sajnos ez az Android egyik legnagyobb gondja, ez kétségtelen. Szomorú hogy így van mert a nagy gyártók is le****ják a frissítést.

válasz erre

 

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink