Claudia Cardinale lesz a 12. Cinefest életműdíjasa

2015. augusztus 20.
1.4781
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
androgeek techmag profilja, adatai
androgeek techmag
A héten megtudhattuk, miért a Volt egyszer egy Vadnyugat lesz az idei CineFest nyitófilmje: a legendás szépségű és tehetségű díva kapja a miskolci filmfesztivál életműdíját, amelyet személyesen vesz át szeptember 11-én, a megnyitó ünnepségen.

Claudia Cardinale Tunéziában született, szicíliai apa és francia anya gyermekeként, és habár az olaszok sajátjukként rajonganak érte, a mára hat nyelven beszélő színésznő az olasz nyelvet állítólag a mai napig törve beszéli csak.

Karrierje egy szépségverseny megnyerése után indult be nagy lendülettel, mikor a főnyereményként kapott velencei utazásra indult 1957-ben, ahol a filmipar azonnal felfedezte magának az érzéki ajkakkal megáldott fiatal lányt.

Így történhetett, hogy a 60-as, 70-es években Európa szinte minden jelentős rendezőjével együtt dolgozhatott, ennek az együttműködésnek köszönhetőek legsikeresebb filmjei, többek közt Luchino Visconti A párduc című filmje Alain Delon oldalán, vagy Fellini Nyolc és félje.

Elmúlt években több színházi szerepet is kapott, igaz szerelme azonban a mozi: 2012-ben főszerepet játszott A művész és a modellje című spanyol alkotásban. Ezen kívül még bemutatásra vár a Twice Upon a Time in the West és a Minden út Rómába vezet című filmje.

A művésznő önmagához hű módon igen liberális, erős politikai nézetekkel rendelkezik, kiáll a nők és a melegek jogaiért. 1999 óta az UNESCO női jogokért felelős jószolgálati nagykövete, valamint 2008 óta a francia becsületrend lovagja.

A Volt egyszer egy Vadnyugat vetítésének másik apropója, hogy szeptember 24-től országszerte vetítik a mozik a filmklasszikusok újra-bemutatására specializálódott Pannonia Entertainment forgalmazásában, azonban Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál közönsége a digitális felújításnak köszönhetően már a moziünnep első napján tökéletes kép- és hangminőségben élvezheti az alkotás káprázatos totáljait és Ennio Morricone felejthetetlen dallamait.
nincs még hozzászólás