Borzasztó: Grönland több mint 2 milliárd tonna jeget veszített mindössze egy nap alatt

2019. június 18.
2.7221
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
A globális felmelegedés pusztító hatásai továbbra is folytatódnak, most éppen Grönland szenvedett el egy olyan csapást, ami rekordnak tekinthető, de sajnos negatív kontextusban.

A CNN szerint a múlt héten mindössze egy nap (!) leforgása alatt 2 milliárd tonna jég olvadt el Grönlandon - ez körülbelül a New York-i Szabadság-szobor 80,000-szeresét jelenti, valamint 12 millió kék bálnának megfelelő mértékről beszélünk.

A sarkvidéken az olvadási szezon megszokott jelenség, általában júniustól augusztusig tart, és júliusban éri el a csúcsértéket. A gond csak az, hogy az eddigi rekordtartó 2012-es évhez képest is rosszabb ez a mutató idén, hovatovább a megszokottnál korábban kezdődött meg az olvadás.

Az albedó miatt viszont ez kihatással lesz a további időszakra is, melynek értéke jelzi, hogy a Nap energiájának mekkora mértéke verődik vissza az űrbe, és mivel a hó és a jég különösképpen jeleskedik ebben, súlyosan lehűl a terület, így megelőzve a további jégolvadást. Ezzel ellentétben a csökkent hó- és jégtakaró több energiát fog felszívni, a hőmérséklet emelkedik, és még több jég megolvad - gyakorlatilag egy ördögi körről beszélhetünk.
3 hozzászólás

Kisfaludy82

5 hónapja, 2 hete

Te jó ég! Nem tudom, mennyi lehet a normális ebben az időszakban, de ez durván hangzik nagyon.

válasz erre

Porthos

5 hónapja, 2 hete és 1 napja

Mennyi lenne a normális?

válasz erre

CharlieFirpo

5 hónapja, 2 hete és 1 napja

Elképesztő

válasz erre