Börtönbüntetésre ítélték a férfit, aki 28 ezer Windows helyreállító lemezt másolt

2018. április 27.
3.3321
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Február végén mi is beszámoltunk szerencsétlen Eric Lundgren történetéről, aki arra tette fel az életét, hogy csökkentse a Földre nehezedő e-hulladék mennyiségét és növelje a modern elektronikai kütyük felhasználhatóságát.

Ezért gyakran radikális dolgokra is rászánta magát, így már februárban beszámoltunk nektek arról, hogy több mint 28 ezer Windows operációs rendszerhez kapcsolódó telepítőlemezt másolt le csak annak érdekében (elméletileg), hogy az emberek ne dobják ki rögtön a számítógépüket, ha elromlott az operációs rendszer - Amerikában ez nagy divat -, hanem próbálják maguk megcsinálni a helyreállító lemezzel, ami sokaknak azért okozott problémát, mert a Microsoft egyszerűen nem ad ilyen lemezeket minden egyes gép mellé.

Eric tehát igencsak naiv volt, mert bár elméletileg segíteni akart az embereken azzal, hogy legyártatott egy halom ilyen lemezt, ezeket viszont 25 cent körüli áron értékesítette a szervizeknek, ami azonban sajnos kalózkodás. Ezt a redmondi óriás nem nézte jó szemmel, és rászabadították a vámhivatalt, valamint kalózkodás vádjával büntetőjogi eljárás indult ellene, ami tegyük hozzá gyorsan, jogilag szabályos is.

A hetek óta zajló ügy gyorsított eljárásban folyt, de mégis csak most került pont a végére, a The Verge magazin beszámolója szerint pedig igencsak vastagon fogott a bíró tolla az ítélethirdetéskor, hiába akart ugyanis Eric csak jót tenni, ezzel a bíróság szerint súlyos anyagi kárt okozott a Microsoftnak, bár magunk sem értjük pontosan, hogy miként, hiszen ezek a telepítők ingyenesen letölthetők a Microsoft oldaláról.

Akárhogyan is, az ítélet a következő: Ericnek 50 ezer dolláros kártérítést kell fizetnie, ami mellett 15 hónapnyi letöltendő börtönbüntetés is vár rá, ami ellen már csak a legfelsőbb bíróságon lehet fellebbezni, de Lundgren nem teszi meg, ugyanis éppen elég megterhelő lesz számára a kártérítés megfizetése.
6 hozzászólás

Harder

1 éve, 1 hónapja és 27 napja

Hát ezt jól bevarrták!

válasz erre

Levi87

1 éve, 1 hónapja és 27 napja

Uhh kicsit durva büntetést kapott!

válasz erre

Direktor

1 éve, 1 hónapja és 27 napja

Laikusként fel van háborodva az ember nyilván, főleg úgy hogy pl nálunk milliónyi kis bolt tesz fel hamis Windowst a gépekre állandóan. De őt elkapták és ezt bebukta. És a 28 ezer az egy rohadt nagy szám, akárhogy is van.

A veszteséget viszont nem értem amiről a Microsoft magyaráz.

válasz erre

Mordorer

1 éve, 2 hónapja

Nehéz ügy laikusként megítélni hogy ez kalózkodás-e vagy sem, mindenesetre nyilván a törvénynek megfelelő büntetést kapott szerencsétlen.

válasz erre

Kisfaludy82

1 éve, 2 hónapja

Mondjuk ha pénzért árulta az valóban kalózkodás, bár ha egy lemez maga 25 cent mondjuk akkor nem biztos.

válasz erre

technomancer

1 éve, 2 hónapja

Ezt megszívta. Etikailag hiába érezzük azt hogy nem probléma ha törvény mást mond. Rohadt szomorú de ez van.

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink