Biztos, hogy biztonságos a Mac?

2014. október 07.
6001
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
scrn profilja, adatai
scrn
Mára a Mac rendszerek biztonsága is megkérdőjelezhető.
 

A Kaspersky Lab szakemberei jó szokásukhoz híven, mindig adnak ki részletes tájékoztatást az operációs rendszerekről és mobil alkalmazásokról. Most is így tettek és tanácsokat osztogatnak a honlapjukon, hogy, hogyan tehetjük biztonságosabbá szeretett Macintosh rendszerrel rendelkező gépünket.

Augusztusban egy malware-rel való nem kívánt találkozás valószínűsége 3 százalék volt. Ez alacsonynak mondható, összehasonlítva a Windowst használók 21 százalékos fertőzési kockázatával. Ha azonban ezt az arányt a potenciális incidensek számává konvertáljuk át, a probléma már nem olyan jelentéktelen: a Kaspersky Security Network adatai szerint egy aktív internetező évente legalább tízszer találkozik rosszindulatú programokkal a Mac OS X-et futtató gépén.

? 2014 első 8 hónapjában a Kaspersky Lab közel 1000 egyedi támadást észlelt maces eszközök ellen. Ezek a támadások 25 fő kategóriába csoportosíthatók.
? Megközelítőleg 3 százalék az esélye annak, hogy egy Mac OS X gép megfertőződik.
? A Kaspersky Lab gyűjteményében 1800 rosszindulatú Mac OS X fájlminta található.

A legismertebb Mac OS X malware-ek közé tartozik a Kaspersky Lab gyűjteményében a Callme backdoor, amely távoli hozzáférést tesz lehetővé a rendszerhez a kiberbűnözőknek. További funkciója, hogy ellopja a tulajdonos kapcsolatait: nagy valószínűséggel belőlük lesznek a későbbi áldozatok.

Egy másik backdoor, a Laoshu megbízhatósági tanúsítvánnyal ellátott program, szerzői nyilvánvalóan felkészültek az AppStore-on keresztüli terjesztésére. A Laoshu funkciója, hogy percenként készít képernyőfotót az áldozat gépéről. Egy harmadik megemlítendő kémprogram, a Ventir titkos távoli vezérlő funkciókat kínál, és képes a billentyűleütések rögzítésére. A gyűjtemény része még egy iPhone-kém, valamint az első fájltitkosító vírus és a Bitcoint lopó első malware az OS X-hez.

Az elmúlt négy évben a Mac fenyegetettségi helyzete jócskán megváltozott ? az elszigetelt esetektől egészen a Flashback féreg által okozott világméretű járványig, amely 700 ezer Mac-eszközt fertőzött meg világszerte 2011-ben. Ez volt a fordulópont, melyet követően minden évben százával jelentek meg a Macre írt rosszindulatú programok. Ráadásul a Mac OS X volt a fókuszában az újságok címlapjára kerülő The Mask/Careto és Icefog kémkedési kampányoknak ? mondta Eugene Kaspersky, a Kaspersky Lab elnöke és vezérigazgatója.

10 egyszerű tipp, amellyel fokozható a Macünk biztonsága:

1. A mindennapi tevékenységekhez készítsünk egy nem adminisztrátori felhasználói fiókot.
2. Használjunk olyan webböngészőt, amely sandboxot tartalmaz, és amelynek biztonsági réseit azonnal javítja a fejlesztő.
3. Távolítsuk el a gépről a külön programként futó Flash Playert.
4. Távolítsuk el a gépről a Javát.
5. Futtassuk szoftverfrissítést, és azonnal végezzük el a javításokat, amikor a frissítések megjelennek.
6. Használjunk jelszókezelő programot az adathalász támadások kivédésére.
7. Kapcsoljuk ki az IPv6-ot, az AirPort-ot és a Bluetooth-t, amikor nincs rá szükségünk.
8. Titkosítsuk a teljes lemezt.
9. Frissítsük az Adobe Reader legújabb verzióját.
10. Telepítsünk egy megbízható biztonsági megoldást.

További hasznos tippekért, tanácsokért érdemes követni a Kaspersky-t vagy olvasni a blogjukat. (Angol nyelvű)
nincs még hozzászólás

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink