Bemutatták a Skype Translate-et

2014. május 28.
5081
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
Hanziness profilja, adatai
Hanziness
A Microsoft bemutatta a nemzetközi ismerősök, barátok, kollégák számára szóló új segédfunkcióját: a Skype Translate-et, mellyel "áttörhetjük a nyelvi korlátokat".

Mostanában nem hagyják bejegyzések nélkül az IT világ hírmagazinjait a Microsoft bejelentései, hiszen a Windows Phone 8.1 bejelentése, a Nokia felvásárlása, az olcsó Windows 8.1 mind friss bejelentések.
 

Íme ezek mellett az újabb ilyen bejelentés: egy új funkció a Skype-hoz, melynek segítségével egyszerűbben intézhetünk nemzetközi ismerőseinkkel beszélgetéseket ha esetleg nincs meg a kellő nyelvtudásunk ahhoz, hogy megfelelően tudjunk kommunikálni a partner anyanyelvén vagy egy közös nyelven.

A Skype Translator egy (szinte) valósidejű fordítóprogram lesz, mely amint befejeztük mondatunkat, megjeleníti a beszélgetőpartner számára az ő nyelvére fordított szöveget. Ez persze nem lenne túl nagy újdonság, ha csak begépelt szöveggel működne, így a funkció képes lesz hang- és videohívás során is elvégezni a fordítást. Ide kattintva megtekinthető a Microsoft Research kétperces videója a fordítóról.

Azt is megtudtuk, hogy az új funkció egy béta alkalmazásként érkezik majd meg az idei év végén, először egy Windows 8 alkalmazásként. Satya Nadella - aki a Code Konferencián mutatta be elsőként a fordítót - kijelentette, hogy szeretnék az összes eszközre eljuttatni a szolgáltatást minél hamarabb - így várhatóan az asztali megjelenés után a Windows Phone-nal indítva az összes többi mobil operációs rendszeren elérhető lesz majd előbb-utóbb ez a lehetőség. Természetesen a fordító nem fog azonnal minden nyelvet támogatni, előbb a nagyobbakkal kezdik majd a listát, mint például az angol, francia, német, spanyol, így viszonylag több időt kell majd várnunk, mire magyarul beszélhetünk Skype-on egy londoni barátunkhoz. (Természetesen ennek ellenére elképzelhető, hogy mondjuk angolul mi is kommunikálhatunk majd egy Törökországban élő ismerősünkkel)

A beszédfelismerő technológia már nem tűnik újnak, hiszen rengeteg okostelefon képes felismerni szavakat a mikrofonon keresztül és a virtuális asszisztensek, mint Cortana (vagy Siri) már egész jók a komplikáltabb mondatok szöveggé alakításában és értelmezésében. Elképzelhető, hogy ez a technológia állhat a Skype Translator beszédfelismerő motorja mögött is, és ahogy ez a program fejlődik, úgy Cortana is fejlődhet majd a Windows Phone platformon ("trükkök" nélkül lesz használható több országban). A program béta verziójának megjelenése (idei év vége) egyébként elég közel esik Cortana több országban való engedélyezésével (jövő év első negyede).

Forrás: The Verge
nincs még hozzászólás