Belecsúszik a Földközi-tengerbe az Etna vulkán

2018. március 26.
5.5211
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Az Etna jelenleg Európa egyik legaktívabb vulkánja, mely Szicília szigetén helyezkedik el, és egy nemzetközi kutatócsoport most megállapította, hogy néhány millió év múlva talán teljes egészében víz alá kerülhet.

Az Open University geológusai szerint ugyanis a vulkán éves szinten 14 millimétert csúszik lefelé, méghozzá bele a Földközi-tengerbe, ami első blikkre talán nem tűnik túl érdekesnek, és a geológusok szerint egyelőre nincs is ok az aggodalomra, ellenben a jövőben a mozgás komolyabb veszélyeket is előidézhet - pláne abban az esetben, ha mindez felgyorsul.

John Murray geológus néhány társával együtt már 11 éve vizsgálja a vulkánt egy komplett GPS-hálózattal, és az elmúlt esztendők adatait regisztrálva döbbentek rá arra, hogy a vulkán csúszó mozgást végez a tenger irányába, aminek a hátterében az áll, hogy maga a szilárd vulkán egy rendkívül laza, üledékes fennsíkon terül el.

A mozgás kapcsán nem is annyira a vulkán, mint inkább a kapcsolódó földcsuszamlások jelenthetnek veszélyeket a jövőben, és bár a lakosságnak egyelőre nincs oka az aggodalomra, ellenben ha a vulkán mozgása felgyorsul, akkor ezt a kijelentést feltétlenül át kell gondolniuk.
3 hozzászólás

betyár

6 éve, 7 hónapja és 8 napja

Az nem semmi. Bár ezt.m nem fogjuk látni.

válasz erre

CharlieFirpo

6 éve, 7 hónapja és 9 napja

14 mm nem tűnik soknak, de ha hozzávesszük hogy a tengerszint is emelkedik és ez felgyorsíthatja, akkor ez jelentősen megnőhet.

válasz erre

Fikarc

6 éve, 7 hónapja és 9 napja

Hát ez nem ma lesz! röhögő smiley

válasz erre