Az új gravitációshullám-detektoroknak köszönhetően fény derülhet az univerzumot övező rejtélyekre

2019. május 08.
2.9951
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
A gravitációs hullámok segítségével már nem kevés olyan jelenség eredetét sikerült megfejteni, amiket korábban rejtély övezett, példának okáért a fekete lyukak megismerésében is sokat segítettek.
 

Cole Miller asztrofizikus szerint viszont hamarosan még többet fogunk megtudni az univerzumról. Tudni illik, az első "kézzel fogható" bizonyítékokat a gravitációs hullámokra még 2015-ben mutatták fel, mikor is a LIGO detektor segítségével észlelni tudtak egyet.

A LIGO működése a következő elven alapszik: alapvetően két darabból áll, ezek egymástól 3000 km távolságra vannak, így akár 10 milliszekundumot is igénybe vehet, hogy egy gravitációs hullám eljusson egyik detektortól a másikig, ami azért előnyös, mert így meg tudják állapítani a hullám forrását, hogy mégis honnan érkezett.

Mivel egyre több és több ilyen detektor fog hamarosan épülni (pl. nemrégiben Olaszországban a Virgo létesítménynél), így minden eddiginél pontosabban tudják majd ezeknek a hullámoknak a forrását bemérni, ebből kifolyólag pedig rengeteg olyan rejtélyre fény derülhet, ami az univerzumot övezi.

Többek között a japánok is építettek egy ilyen detektort, a KAGRA-t, ami a tervek szerint még idén csatlakozik a Virgo és a LIGO hálózatához, sőt a LIGO-India is bekapcsolódik, várhatóan a 2020-as évek közepén.
2 hozzászólás

Porthos

2 éve, 1 hónapja és 14 napja

Na ez az a téma amiből egy szót sem értek.

válasz erre

Vidoros

2 éve, 1 hónapja és 14 napja

Nagyon fura ez a dolog, sosem hallottam róla!

válasz erre