Az ózonréteg gyógyulásával az Antarktisz szélrendszerei is helyrejönnek

2020. április 01.
10.0941
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Az Antarktisz feletti ózonréteg már olyan szinten begyógyult, hogy valójában sok aggasztó változást megállított a déli félteke légkörében, magyarán szépen lassan helyreállnak az Antarktisz szélrendszerei.

Egy új tanulmány szerint a Montreal Protocol - az ózonréteget lebontó anyagok (ODS-ek) termelésének abbahagyásáról szóló, 1987. évi megállapodás - felelős lehet a déli félteke körül zajló zavarok bizonyos megállításáért, vagy akár visszafordításáért.

Bolygónk pólusai felé magasan mozogva gyors futóáramlásoknak nevezzük a légáramlatokat. A századforduló előtt az ózonréteg lebontása a szokásosnál is távolabbi, délebbi irányba vezette a déli futóáramlatot. Ennek eredményeként megváltoztak a csapadékminták és potenciálisan az óceáni áramlatok is.

A kutatók egy sor modell és számítógépes szimuláció felhasználásával kimutatták, hogy ezt a mozgási szünetet nemcsak a szél természetes változása okozta. Ehelyett csak az ózon változásai magyarázhatják, hogy a levegőáramlások zavartsága miért állt meg hirtelen.
3 hozzászólás

Kisfaludy82

3 hónapja, 1 hete és 2 napja

Mondanám hogy megnyugtató, de sajnos csak pici siker ez. Persze nagyon jó olvasni.

válasz erre

CharlieFirpo

3 hónapja, 1 hete és 2 napja

De jó olvasni végre egy jó hírt is!

válasz erre

Mordorer

3 hónapja, 1 hete és 2 napja

Nagyszerű hír, végre!

válasz erre