Az összes érintett Ubuntu verzióban megoldották a sudo problémát

2017. május 31.
2.9451
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
PixelHero profilja, adatai
PixelHero
A Canonical élesítette azt a javítócsomagot, amelyben orvosolták a sudo sebezhetőséget az összes, érintett Ubuntu verzióban, így arra kérik a felhasználókat, hogy amint lehet, aktiválják a patch-et.

Az Ubuntu biztonsági bejegyzése alapján megoldották a fent említett biztonsági rést, amely érintette az Ubuntu 17.04 (Zesty Zapus), Ubuntu 16.10 (Yakkety Yak), Ubuntu 16.04 LTS (Xenial Xerus) és az Ubuntu 14.04 LTS (Trusty Tahr) verziókat, beleértve a különböző asztali környezetet használó forkokat is, mint például a Unity, Gnome, KDE stb.

A hiba a kritikus státuszba került, ugyanis kihasználásával lokálisan hozzá lehetett férni az összes rendszer szintű fájlhoz, valamint admin parancsokat is minden gond nélkül kiadhatott a támadó, mivel könnyedén kijátszhatta az autentikációs protokollt.

A sudo komponens nagyon fontos alkotóeleme a Unix alapú operációs rendszerekhez, hiszen ez védi a rendszert a helytelen utasításokkal szemben, kiküszöböli, hogy egy nem root joggal rendelkező felhasználó kárt okozhasson annak stabilitásában, így a Canonical arra kéri a fent említett verziót használókat, hogy mihamarabb frissítsék a szoftvert.
1 hozzászólás

VDemon

2 éve, 1 hónapja és 22 napja

Hogy maradt egyáltalán eddig benne?

válasz erre