Az orosz kormánynak kémkednek a Kaspersky vírusirtói?

2017. július 13.
3.0171
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Egy elképesztő rágalmakkal teletömött cikket közölt a minap a Bloomberg azzal kapcsolatban, hogy a Kaspersky vírusirtó szoftvereit alapvető funkcióikon túl konkrétan arra használja a vállalat, hogy az orosz kormánynak kémkedjen vele.

A lap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva olyan információkat teregetett ki a Kaspersky Lab-ról, miszerint nem véletlen, hogy a cég ilyen jó kapcsolatot ápol az orosz kormánnyal, lévén az általuk gyártott biztonsági szoftverek konkrétan egyenesen a Kremlnek kémkednek, sőt további gyanúra ad okot, hogy a vállalat közös projekteken dolgozott az orosz hírszerzéssel is, amelynek részletei biztosan zavarba tudnák hozni az ország vezetését, illetve a Kaspersky vezérigazgatóját is.

Az oroszok természetesen azonnal megcáfolták a Bloomberg értesüléseit, téves információnak, csúsztatásnak nevezték a cikkben elhangzó állításokat, és kijelentették, hogy semmiféle kormányzati kapcsolataik sincsenek, ellenben a kiberbűnözés visszaszorításának érdekében valóban együttműködnek az orosz hatóságokkal, ám ez igaz a világ más országainak bűnüldöző szerveire is.

A Bloomberg cikke természetesen így is komoly változásokat indított el, az Egyesült Államok kormányzati beszerzéseiről gondoskodó GSA ugyanis haladéktalanul elrendelte, hogy nem vásárolnak többé egyetlen Kaspersky Lab-terméket sem, méghozzá azért, hogy biztosítsák az USA kormányához kapcsolódó számítógépes rendszerek biztonságát.

A hírek szerint ez azonban csak az első lépés volt az amerikai kormányzat részéről, a jövőben ugyanis komolyabb korlátozások és tiltások is életbe léphetnek a Kaspersky vírusirtóival szemben, amelyek azért jelentenek nagy kockázatot, mert olyan programok, amelyek a számítógép összes állományához hozzáférhetnek, ezáltal valóban nagyon ideálisak kémkedési célokra is.
1 hozzászólás

Fikarc

7 éve, 3 hónapja és 14 napja

Nem tudom ez mekkora kiesés lehet a Kasperskynek de nem hiszem hogy sokat jelentene nekik. Ez inkább ilyen presztizskérdés...

válasz erre