Az Oculus szíven szúrta a Crowdfunding rendszert?

2014. március 27.
6421
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
Yitsushi profilja, adatai
Yitsushi
Biztosan mindenki olvasta már, hogy az Oculus VR-t megvette a Facebook.

Sokakat meglepett több okból is. Először is a Valve-el nagyon szépen összedolgoztak, így bemutathatóvá vált valós környezetben, hogy milyen is ez. Sokan arra gondoltak, hogy a Valve alá fog majd tartozni.

A leginkább meglepő és meghökkentő dolog nem is ez, hanem hogy a projekt közösségi támogatásból épült fel. A Kickstarter oldalán szedték össze rá kellő pénzt és sikere is volt. Gyorsan meglett a kellő összeg. Sőt még több is és nem pár dollárral. A végső cél 250,000 dollár volt, ami közel 60 millió forint. Nem ennyi jött össze. Összesen 2,437,429 dollár landolt a projekt kasszájában, ami közel 550 millió forint.

Ezek a lelkes támogatók ? közel 10,000 ember ? a projektet támogatták. Azt támogatták, hogy egy csapat megépítse, piacra dobja és álmait megvalósítva tarolhasson az Oculus Rift-el. Nem meglepő módon fel is vannak háborodva, hogy ők tízezren beletolták a pénzüket, amiért a csapat ígért dolgokat nekik. Az, hogy végül meg tudott valósulni elég erősen rajtuk is múlott. A Facebook ajánlatának elfogadásában viszont nem kérték a véleményüket, nem kapnak abból a pénzből, amin eladták és hogy kapnak-e bármit is később a kész termékből, az már nem a támogatott csapaton, hanem a Facebook-on múlik. Innentől kezdve ez a projekt már nem az, amit ők támogattak.

A kommentek között a projekt oldalán van, aki elfogadja a döntést és van aki nem. Van ki mély csalódását fejezi ki és nem csupán magát érzi elárulva, hanem az egész közösségi finanszírozást is.


You selling out to Facebook is a disgrace. It damages not only your reputation, but the whole of crowdfunding. I cannot put into words how betrayed I feel by this.


Közösségi támogatás

Talán az elmúlt időszakban a leghasznosabb dolog volt, ami létrejött. Eleinte sokan féltek használni, támogatni ilyen keretek között projekteket, de később nagyon is beindult mindenki örömére. Ez most lehet picit ? és remélhetőleg nem nagyon ? meginoghat.

Valamit ki kell találnia a Kickstarter-nek és úgy általában az összes hasonló rendszernek, hogy ezeket valahogyan kivédje, mert ez akár a halála is lehet ennek a nagyszerű mozgalomnak. Egy támogató kommentben hasonlóan vélekedik:


This is not what I backed this project for. Seriously not. I hope Kickstarter will learn from this and find ways to prevent such abuse of their platform in the future. You lost a lot of credibility due to this. And Oculus? Oh well ... RIP.


Véleménye szerint ez nem az, amit ő támogatott és reméli, hogy a Kickstarter is tanult ebből az esetből. Számára az Oculus már meg is halt. Az Oculus ezáltal nem csupán ez a csapat hitelességét rombolta le, de jól láthatóan a közösségi finanszírozást aktívan használók nagy része is megijedt.
nincs még hozzászólás