Az IRIS első felvételei

2013. július 30.
4621
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
scrn profilja, adatai
scrn
Elkészítette első felvételeit a Napról a NASA és a Lockheed Martin legújabb, egy hónapja felbocsátott űrtávcsöve, az IRIS (Interface Region Imaging Spectrograph, határmenti régiót fényképező spektrográf).

A spektrográffal kombinált ultraibolya teleszkóp a Nap légkörének egy nagyon rejtélyes részét, az úgynevezett átmeneti (vagy határmenti) réteget vizsgálja, amely a ?hideg?, sűrű kromoszféra és a rendkívül forró, jóval ritkább napkorona között húzódik, ahol mindössze néhány száz kilométeren belül a hőmérséklet 20 ezer kelvinről 1?2 millió kelvinre emelkedik.

Már az első képek is minden korábbinál részletesebben ábrázolják a napszél keletkezési helyének tartott régiót, dinamikusan változó mágneses struktúrákra és intenzív anyagáramlásokra derítve fényt. A jelek szerint óriási energiák haladnak át ezen a kevéssé ismert és értett rétegen, amely a földi élet szempontjából oly fontos ultraibolya sugárzás kibocsátási helye is egyben.

[caption id="attachment_2273" align="aligncenter" width="640"] A bal oldalon az SDO által készített kép, jobb oldalon az IRIS által készített.[/caption]

Az IRIS július 17-én kezdett működésbe, és már az általa készített első képeken is olyan dolgok láthatók, amelyeket eddig még sosem sikerült lencsevégre kapni: a finom, szálas szerkezetű struktúrák elképesztő sűrűség- és hőmérsékletbeli különbségekről árulkodnak a régióban, amely folyamatosan rendkívül gyors változásokon megy keresztül.

A képek és a spektrográfiai mérések részletessége egyszerűen lenyűgöző, ahogy azt reméltük is, mondja Alan Tide, az IRIS projektjének vezető kutatója. A szakértő hozzátette, hogy a kutatócsoportra rengeteg munka vár a következő időszakban, hiszen meg kell fejteni, hogy mit és miért látnak a kiváló minőségű felvételeken.

A távcső felbontásának köszönhetően akár 240 kilométer átmérőjű részletek is tanulmányozhatók a felvételeken, ami azt jelenti, hogy a műszer minden idők legélesebb képeit készíti központi csillagunkról. A spektrográf hullámhosszaira bontja a vizsgált rétegből kisugárzott fényt, és részletesen elemzi, hogy mely hullámhosszak milyen mennyiségben vannak jelen. Ennek alapján olyan sebességi, hőmérsékleti és sűrűségi adatok tudhatók meg a térségről, amelyek kulcsfontosságúak lehetnek annak megfejtésében, hogyan áramlik az energia és az anyag az átmeneti rétegben, és hogyan keletkezik mindebből a hatását az egész Naprendszerben éreztető napszél.

 
nincs még hozzászólás