Az időszakos böjt gyakorlása számos kérdést felvethet a nők esetében

2022. május 19.
43.9021
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
cuckoo profilja, adatai
cuckoo
Az elmúlt időszakban nagyon népszerű fogyókúrás megoldássá vált az időszakos böjt, nemcsak a nők, de a férfiak körében is, ám mint minden trendet - ezt is érdemes alapos utánaolvasás és akár orvosi felügyelet mellett elkezdeni - most a nőkre fókuszálva hosszabban is fejtegették a témát.

Dr. Nurisa Kumarann, az Elemental Health Clinic orvosigazgatója kiemelte, hogy a hormonális változások, a peteérés és a ciklusváltások miatt a nőknek sokkal lazább keretek között javasolt ez a fajta étkezés. Az időszakos böjt alapvetően azért is népszerű, mert a megadott időblokkok által, mondjuk egy 8-16 órás periódus során bőven van ideje a szervezetnek megpihenni, nem kell egész álló nap az emésztéssel foglalkozni.

Az Obesity Society című szaklapban megjelent tanulmány azonban igazolja a doktor azon felvetését is, miszerint az egészséges testsúlyú nőknél a váltakozó idősávú napi böjtölés negatív hatással van a glükózválaszra. Az étkezési blokkok nélküli intuitív táplálkozás azonban jóval biztonságosabb is lehet, mint azt az eredmények mutatják, de ez nagyon szervezetfüggő és a kórtörténet is számít.

Leginkább a hormonális zavarokkal küzdőknek, a terhes nőknek és a szoptató anyáknak kell nagyon összehangoltan nekiállni ennek a fajta életmódnak. Mindazonáltal a személyes tapasztalatok során van arra is példa, hogy pont az endokrin zavarokkal küzdőknek tette rendbe az értékeit az időszakos böjt. A PCOS-ben szenvedő nők esetében a kutatók azt találták, hogy az időszakos böjt valóban javíthatja a termékenységet az inzulinérzékenység javulását a glükóz- és inzulinszint csökkenése miatt.
4 hozzászólás

techiii

2 éve, 7 napja

Aki böjtölni akar az úgyis megteszi ennyi.

válasz erre

CharlieFirpo

2 éve, 7 napja

Nálam ez a fajta fogyókúra mindig kimarad. a lassú megoldásban hiszek.

válasz erre

Porthos

2 éve, 7 napja

Engem a böjtölés egyetlen veszélye sem fenyeget... mosolygó smiley

válasz erre

csirkee

2 éve, 7 napja

Nem tudom, hogy lehet a böjtöt kibírni.

válasz erre