Az IBM újabb rekordja: 330TB adatot mentettek rá egy mágnesszalagra!

2017. augusztus 03.
4.1371
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Elképesztő eredményeket ért el az IBM és a Sony egy közös kutatása során, amivel azt akarták bizonyítani, hogy a mágnesszalag technológiáját még nem kell leírni, lévén a minap 330TB adatot mentettek ki egy ilyen kazettás adathordozóra.

A kérdéses adattároló mágnesszalagjára így 201 gigabit mennyiségű információt tudtak préselni a szakemberek négyzethüvelykenként, ami hússzor több, mint az eddigi kazetták adatsűrűségénél, amelyek legfeljebb 15TB adatot tudtak fogadni, tehát az előrelépés mondhatni drasztikus annak ellenére is, hogy laboratóriumi körülmények között két éve már elérték a 220TB-os korlátot.

Ez különösen jó hír a különféle digitális archívumok számára, hiszen a mágnesszalagos adattárolókat bár több mint 60 évvel ezelőtt találták fel, ellenben rengeteg helyen még mindig ezt a mentési technológiát használják, mert egyrészt olcsó, másrészt pedig páratlanul időtálló, és most már a kapacitásával sincsenek problémák.

Az IBM újabb rekordja: 330TB adatot mentettek rá egy mágnesszalagra! - 2. kép

Ilyen megoldást alkalmaznak egyébiránt adattárolásra többek között a kormányzati hivatalok papírozásainál, az egészségügyi adatok mentéseinél, de a videós archívumok digitalizálásakor is.

További érdekesség, hogy az IBM legelső ilyen kazettája annak idején legfeljebb 2MB adat tárolására volt alkalmas, tehát a jelenlegi 330TB jól érzékelteti, hogy merre halad az ipar.

Nézd nagyban ezt a videót!



3 hozzászólás

Kisfaludy82

7 éve, 2 hónapja és 22 napja

Azta. meglepett smiley Az igen.

válasz erre

Harder

7 éve, 2 hónapja és 22 napja

Bizony ipari környezetben még mindig használják. Mondjuk azt nem gondoltam volna hogy ekkora mennyiséggel is képesek dolgozni. meglepett smiley

válasz erre

inkognito

7 éve, 2 hónapja és 22 napja

Az nem semmi mennyiség.

válasz erre