Az IBM előállt a világ legkisebb számítógépével, ami mindössze 1x1 milliméter lett

2018. március 19.
5.0861
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Az IBM ugyan ma már nem akkora név a számítástechnikában, mint sok-sok évvel ezelőtt, ellenben gyakran érdemes még mindig odafigyelni rájuk, amit mi sem bizonyít jobban más, minthogy pár órával ezelőtt bemutatták minden idők legkisebb számítógépét.

A céghez köthető Think eseményen leleplezett apróság kisebb, mint egy átlagos sószem, ezáltal 1x1 milliméteres kiterjedéssel bír, és bár nyilván nem egy erőmű, ugyanakkor működik, sőt képes hozni egy körülbelül 20 évvel ezelőtti x86-os lapka képességeit.

Érdekesség, hogy bár az aprócska masina alig 10 centből kivitelezhető, ámde ára és méretei ellenére több százezer tranzisztor található rajta, sőt az apróság tartalmaz külön processzort, memóriát és kommunikációs egységként LED-eket is. Hogy mi értelme van egy ilyen picike szerkezetnek?

Az IBM már ezt is elárulta, így kiemelték, hogy például a miniatürizálás tekintetében egy önálló számítástechnikai egység nagyon fontos lehet például a mesterséges intelligenciák terén, de akár a csomagküldést is forradalmasíthatná, hiszen segítségével olcsón és valós időben követhetővé válnának a szállítmányok.

Az IBM szerint egyelőre csak egyetlen prototípust sikerült elkészíteniük, de hogy mikor várhatunk belőle sorozatgyártást, egyáltalán lesz-e sorozatgyártás, azt a cég most még nem tudta megmondani.

Az IBM előállt a világ legkisebb számítógépével, ami mindössze 1x1 milliméter lett - 2. kép

6 hozzászólás

Levi87

6 éve, 7 hónapja és 11 napja

Az úgy elég duuurvaaa! meglepett smiley

válasz erre

Septem Aenigma

6 éve, 7 hónapja és 11 napja

meglepett smiley Uhh... ha ezt a technológiát sikerülne kiterjeszteni és jól kifejleszteni, az forradalmasítaná a számítástechnikát. meglepett smiley

válasz erre

CharlieFirpo

6 éve, 7 hónapja és 11 napja

Elképesztő!!! meglepett smiley

válasz erre

muki

6 éve, 7 hónapja és 11 napja

Na ez már technológia basszus! meglepett smiley

válasz erre

TEchie

6 éve, 7 hónapja és 11 napja

Menj már de durva! meglepett smiley

válasz erre

Harder

6 éve, 7 hónapja és 11 napja

Ez brutális! meglepett smiley

válasz erre