Az ezredforduló környékén megjelent fekete lyukat találhattak a csillagászok

2017. május 26.
3.1991
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Egy igazán rejtélyes objektumot sikerült találniuk a csillagászoknak a Cygnus A galaxisnál, amit bár egyelőre a szakma legnagyobb szakértőinek sem sikerült teljesen azonosítania, ellenben nagy a valószínűsége annak, hogy egy elképesztően fiatal fekete lyukról lehet szó.

A VLA távcső-rendszer által készített felfedezésre akkor bukkantak rá, amikor a galaxis középpontjától váratlanul korábban még nem fogott rádióhullámok érkeztek a Földre, ami Daniel Perley, a John Moores Egyetem Asztrofizikai Kutatóintézetének csillagásza szerint egy második fekete lyukból jöhet, lévén a galaxis már rendelkezett korábban egy ilyen megfigyelt jelenséggel.

Mindez a szakértők szerint több okból kifolyólag is rendkívül különleges! Egyrészt ugyanis korábban még soha nem tapasztaltak olyant, hogy egymáshoz ennyire közel - mindössze 1500 fényévnyi távolságra - fekete lyukak helyezkedjenek el, másrészt pedig a kérdéses képződmény meglepően fiatal lehet.

A Cygnus A ugyanis az egyik olyan galaxis, amit 1939 óta vizsgál a tudomány, és az utolsó expedícióra 1996-ban került sor, amikor csak egyetlen fekete lyukat találtak. Ez a gyakorlatban annyit jelenthet, hogy a második fekete lyuk vélhetően 1996 és 2016 között keletkezhetett, vagyis elképesztően fiatal.
3 hozzászólás

mrG

1 éve, 11 hónapja és 20 napja

Elvileg nem biztos semmi, több teória is van: http://bit.ly/2rs2Y6L

válasz erre

Porthos

1 éve, 11 hónapja és 21 napja

Hogy a fenébe tudják kitalálni hogy mikor született?

válasz erre

Fikarc

1 éve, 11 hónapja és 21 napja

Már csak ufok kellenének!

válasz erre

 

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink