Az ExoMars ejtőernyője még mindig problémákkal küszködik

2021. július 02.
33.0621
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Az ExoMars leszálló kapszula makettje túlélte a nagy magasságban történő eséstesztet, de az ejtőernyős problémákat, amelyek évek óta sújtják az európai / orosz Mars missziót, még nem sikerült teljesen megoldani.

A 35 méteres ejtőernyő, amely lelassítja az Európai Űrügynökség (ESA) ExoMars "életvadász" roverjét a Marsra való leszállása során 2023-ban, kisebb károkat szenvedett a legutóbbi nagy magasságú eséstesztje során - közölték az ESA illetékesei.

Az ejtőernyővel kapcsolatos problémák - amelyek az előző, 2019-es és 2020-as esésteszteken kudarcot vallottak - voltak a fő okok a misszió elhalasztására az előző, 2020-as indulási dátumról 2022 szeptemberre. A második szakasz ejtőernyője, amely a landolási modul szubszonikus sebességre való lelassulása után nyílik ki, még mindig lelassította az ExoMars leszállóplatform makettjét, amint az várható volt.

A tesztek során egy héliummal töltött ballon 18 kilométeres magasságba emelte a kapszulát. Ezután a leszálló modul makettjét ledobták, elengedve először egy kisebb, 15 méteres szuperszonikus ejtőernyőt. A teszt körülményei tökéletesen utánozták az ejtőernyőkre gyakorolt nyomást a Mars leszállásakor - áll az ESA közleményében.
4 hozzászólás

techiii

3 éve, 12 napja

Pont ezért tesztelik, hogy ne legyen majd gond fent.

válasz erre

Porthos

3 éve, 12 napja

Majd megoldják. Azért van a kísérletezgetés, hogy kiderüljenek a hibák.

válasz erre

Kisfaludy82

3 éve, 13 napja

Nem ez a legnagyobb probléma ezeknél a misszióknál sajnos. Hanem az hogy még mindig a Földön próbálgatják a cuccokat, 60 év elteltével is...

válasz erre

CharlieFirpo

3 éve, 13 napja

De fura hogy pont egy ilyen "egyszerű" szerkezettel küszködnek. meglepett smiley

válasz erre