Az Európai Parlament elfogadta az első szabályokat a mesterséges intelligencia kapcsán

2020. október 22.
22.3521
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Már nagyon ideje volt annak, hogy az Európai Unió területén is foglalkozzanak végre a mesterséges intelligencia szabályozásával, és bár konkrét törvények még nem születtek, a technológia első normáit és szabályait azonban lefektették.

Mindezt főként etikai és jogi oldalról, így a legutóbbi plenáris ülésen kikötötték, hogy minden egyes MI-re épülő technológiának emberközpontúnak kell maradnia, és nem szabad átadni az irányítást a fejlesztés során már önállóan dolgozó rendszereknek - ergo minden MI-t embereknek kell alkotniuk -, de fontos dolog még az általános biztonság, az átláthatóság, valamint az elszámoltathatóság kérdése is, de hoztak szabályokat az alapvető jogokról és az adatvédelemről egyaránt.

Ezen felül az Európai Parlamentben külön foglalkoztak az önállóan tanuló mesterséges intelligenciákkal, melyek kapcsán a legfontosabb szabály, hogy működésüket úgy kell megalkotni, hogy minden egyes egységüket felügyelhesse az ember, probléma esetén pedig be tudjon avatkozni, ezáltal visszavenni a teljes kontrollt.

Érdekes témát vetettek fel azzal is, hogy a mesterséges intelligencia által készített alkotások soha nem lehetnek szellemi tulajdonjogai egy MI-nek, azzal csak az alkotók rendelkezhetnek, hiszen az MI nem jogi személyiség, és soha nem is válhat azzá. A téma kapcsán az első törvényjavaslatok benyújtására jövőre kerülhet sor.
lefektették.'>
3 hozzászólás

petrovicsz

3 éve, 9 hónapja és 14 napja

Nem igazán lesz ez felügyelhető szerintem.

válasz erre

TEchie

3 éve, 9 hónapja és 14 napja

Le lehet fektetni szabályokat, majd az idő eldönti hogy alakul. Előbb utóbb biztos nem lesz ráhatásunk a gépekre.

válasz erre

inkognito

3 éve, 9 hónapja és 14 napja

Csak nem lesz gépek lázadása. röhögő smiley

válasz erre