Az Endeavour utolsó útja - Timelapse videó

2013. október 19.
5261
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
Yitsushi profilja, adatai
Yitsushi


Látványos timelapse videó jelent meg nemrég, amely az Endeavour űrhajó utolsó útját követi nyomon a floridai Kennedy Space Centerből, végső nyughelyére, a California Science Centerbe.

A videó készítője Scott Andrews, profi fotós, aki 1966 - 12 éves kora - óta szinte minden űrhajókilövést lefényképezett.

Andrews az alant látható videót két társával, fiával Philippel és Stan Jirman, korábbi Apple alkalmazottal karöltve kb. 500 óra munkával készített el az egyébként 36 órás, a gyakorlatban azonban 4 napig tartó útról, melyhez stop motion technikát alkalmaztak. Tizenkét kamerával több, mint 350 000 fotót készítettek, ami kb. 6Tb adatot jelent, a számítógép pedig 22 óra alatt állította elő az előzetesen kiválasztott képekből a 6 és fél perces videót.

Az egy évvel ezelőtt végső nyugalomra helyezett űrsiklót eredetileg a Challenger helyettesítésére építették, első útját pedig 1992 május 7.-én tette meg, azóta pedig még 24 alkalommal járt az űrben, egészen 2011-es utolsó repüléséig. A 25 küldetés során összesen 296 nap, 3 óra, 18 perc, 35 másodpercet töltött az űrben. Az Endeavour űrsiklót használta a NASA a Hubble űrtávcső első javításának alkalmával is. Az űrsiklóról részletesebb infók az alábbi Wikipedia szócikk alatt: Endeavour űrrepülőgép
nincs még hozzászólás